TÉMA

Medvěd na Valašsku

Události komentáře

Odstřel šelem nesmí být tabu, říká Čunek. Zatím to není ve hře, oponuje Elfmark

Poslanecká sněmovna se zabývala tím, jak naložit s výskytem vlků v české přírodě. Člen sněmovního výboru pro životní prostředí František Elfmark (Piráti) je přesvědčen, že šelmy je třeba hlavně dobře monitorovat. Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích zdůraznil, že jejich odstřel není možné zcela zakázat.
6. 2. 2019|

Vlci působí čím dál větší potíže, tvrdí myslivci. Ochránci přírody naopak připravují plán péče

Návrat vlků do Česka byl před lety vnímán vesměs pozitivně. Nyní už ale šelmy budí zejména u myslivců obavy – způsobují podle nich čím dál víc škod. Myslivci proto požadují, aby stát jasně stanovil, kolik vlků a kde může na českém území žít, aby neohrožovali lidi. Podle ochránců přírody ale zdraví vlci na člověka nezaútočí. Začátkem příštího roku vydají plán péče o tato zvířata.
31. 12. 2018|

Zlínský kraj začíná proplácet škody způsobené medvědem. Celkem přesáhne odškodné 430 tisíc

Zlínský kraj proplatí první škody způsobené medvědem, který se v regionu pohyboval od září. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) získá náhradu prvních sedm žadatelů, kteří dostanou dohromady 87 tisíc korun. Ostatní žádosti za zhruba 350 tisíc korun budou zřejmě proplaceny v lednu. Kraj také podle Čunka již získal povolení k odchytu, či odstřelu medvěda. Šelma však již delší dobu nezpůsobila žádnou škodu a není jisté, zda se ve Zlínském kraji stále pohybuje.
10. 12. 2018|

Medvěd už tři týdny neškodil. Ochranáři prázdnou odchytovou klec opět odvezli

Odchytový tým v úterý odvezl z terénu klec na medvěda, která byla v lesích u Halenkova na Vsetínsku nastražená měsíc. Šelma se do ní nechytila a už tři týdny nezpůsobila žádné škody. V případě potřeby klec ale mohou během pár hodin znovu nasadit. Není však vyloučeno, že je zvíře zpátky na Slovensku. Medvědi ve volné přírodě i v zajetí už se navíc připravují na zimní spánek.
27. 11. 2018|

U obce Ostravice se měl toulat medvěd. Šelmu vyfotili rekreanti

U obce Ostravice v Beskydech ve čtvrtek ráno měl hotelový host zahlédnout medvěda. Obec před šelmou varovala na svých internetových stránkách. Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) hodně záleží na věrohodnosti svědectví.
16. 11. 2018|
Medvěd na Valašsku

Odborník za pět dní medvěda na Valašsku nenašel. Pokus o odchyt šelmy ale nekončí

Z Valašska odjel specialista na odchyt divokých šelem, který měl narkotizační puškou uspat medvěda. V oblasti byl pět dní, vystopovat medvěda se mu ale nepodařilo. V terénu zůstává nastražená klec s návnadou, ta ale zatím láká jen kočky, lišky nebo ptáky. Poslední škodu medvěd napáchal v noci na úterý, u Karolinky zabil tři ovce.
9. 11. 2018|
Medvěd na Valašsku

Kočka, ptáci, ale medvěd žádný. Odchytová klec zatím láká jiná zvířata

Odchytová klec, která je nastražená na medvěda na jednom z hřebenů vsetínských Beskyd, zatím přilákala pouze jiná zvířata. Zatoulala se k ní kočka, v sobotu také ptáci. Medvěd, který se potuluje od září po Zlínském kraji, zatím ke kleci nedorazil. Nepřilákaly ho ani pachové stopy.
6. 11. 2018|
Medvěd na Valašsku

Lovec s narkotizační puškou vyrazil po stopě medvěda na hřebeny Beskyd

Z královédvorského safari přijel na Valašsko specialista na odchyt divokých šelem. S narkotizační puškou bude mít celý týden políčeno na medvěda, který na sebe už měsíc poutá pozornost – chová se netypicky, ztrácí plachost, pohybuje se v blízkosti lidských obydlí, zabil desítky ovcí a zničil několik úlů. V Česku jde o ojedinělý odlov divoké šelmy ve volné přírodě.
5. 11. 2018|

Odborníci přemístí odchytovou klec na medvěda. Do terénu vyrazí i veterinář s uspávací puškou

Na Valašsku se připravuje další odchyt medvěda, který tam zabil už víc než tři desítky ovcí. Od začátku týdne ale žádné větší škody nezpůsobil. Tým lovců chystá přesun odchytové klece, do které chtějí šelmu nalákat na med nebo vnitřnosti. Na Valašsko má navíc přijet specialista s narkotizační puškou.
2. 11. 2018|

Kudy se toulá medvěd na Valašsku? Vydejte se po jeho stopě v interaktivní grafice

Kolem Vsetína, u Rajnochovic, u Luhačovic a zase zpátky u Vsetína. Mladý medvěd, který se od září pohybuje ve Zlínském kraji a zabil už minimálně třicítku ovcí, podle nejnovějších informací zamířil k západní části vsetínských Beskyd. V patách je mu skupina stopařů. Hledání a případný odchyt komplikuje stopa dalšího medvěda, který se ve vsetínských Beskydech nebo v Javorníkách údajně také pohybuje.
1. 11. 2018|
Medvěd na Valašsku

Medvěd z Valašska nejspíš brzy přišel o matku. Nenaučil se proto bát lidí

Medvěd, který se v posledních týdnech pohybuje na východě Moravy, nejspíš v raném věku přišel o matku. Neosvojil si tak strach z lidí, kvůli čemuž jej chtěl zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) odstřelit. S nabídkou na odchyt a záchranu medvěda pak přišla táborská zoo. Vytipovala veterináře, který by šelmu uspal, pokud by se ji nepodařilo nalákat do odchytové pasti. O medvěda má stále zájem i zoologická zahrada v Belgii, mohla by si jej hned převzít.
30. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Odchytu medvěda pomůžou fotopasti. Šelma už zabila asi třicet ovcí

Medvěda potulujícího se od září ve Zlínském kraji pomohou hledat fotopasti. Od poloviny září se zvíře potuluje Valašskem a zabilo už třicet ovcí. Naposledy medvěd útočil ve vesnicích nedaleko Vsetína. Příležitost k útokům šelmě přitom poskytují samotní majitelé ovcí. Navzdory všem výzvám ochranářů je v noci nechávají na pastvinách. Další pokus o odchyt medvěda přitom začne nejspíš až o víkendu.
29. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Odstřel medvěda na Valašsku zabrzdilo chybějící povolení. A za šelmu se přimlouvá i petice

Medvěd, který se už měsíc toulá Valašskem, v úterý nové škody nezpůsobil ani nikoho neohrozil. Jeho budoucnost je ale nejasná. Plány na rychlé zastřelení, jak o nich v pondělí mluvil hejtman Jiří Čunek, totiž v úterý zarazil odbor životního prostředí krajského úřadu, tedy hejtmanovi podřízení, když nevydal souhlas s odlovem. Na posouzení žádosti mají jeden měsíc, stejnou dobu bude stát i možný odchyt zvířete.
23. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Medvěda zastřelíme, prohlásil Čunek. Podle zlínského hejtmana je zvíře nebezpečné

Zlínský kraj chce odstřelit medvěda, který se od září pohybuje v regionu a zabil již dvě desítky ovcí a poškodil několik včelínů. Medvěd se chová nezvykle, je v blízkosti lidí. V pondělí ráno byl viděn na kraji obce Rajnochovice na Kroměřížsku. Minulý týden proto nainstalovali ochránci přírody ve spolupráci se starosty obcí na Vsetínsku do terénu odchytovou klec. Medvěd se ale v současnosti pohybuje mimo odchytovou zónu. Ochránci přírody preferují odchyt a odstřel by podle nich byl krajním řešením. Proti rozhodnutí se ale odvolávat nechtějí.
22. 10. 2018Aktualizováno22. 10. 2018, 16:47|
Medvěd na Valašsku

Medvěda se nedaří odchytit. Na Kroměřížsku zabil další dvě ovce a zničil včelín

Medvěd, který se ve Zlínském kraji pohybuje už od září, zabil v noci na sobotu dvě ovce na Trojáku, součásti obce Rajnochovice na Kroměřížsku. ČTK to řekl Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha. Zvíře zničilo také včelín v Loukově na Kroměřížsku.
20. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Klec na medvěda se stěhuje na tajné místo do lesa. Když se odchyt povede, skončí zvíře v zoo

Zástupci obcí na Vsetínsku a ochránci přírody stěhují do terénu odchytovou klec na medvěda. Šelma se v regionu pohybuje od září, zabila už dvě desítky ovcí, kozy a poškodila i včelíny. Starostové spolu s ochránci přírody vybrali místo, kam klec umístí. Veřejnosti ale její polohu neřeknou, aby lidé nenarušili průběh akce.
18. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Ochránci přírody už mají odchytovou klec na medvěda. Čeká se na povolení

Ochránci přírody chystají odchytovou klec na medvěda, který se v posledních dnech pohybuje na Vsetínsku. V úterý večer ji přivezli ze Slovenska. Do terénu by ji mohli nastražit už ve čtvrtek, nejdřív ji ale musejí opravit. Obce na Vsetínsku už požádaly krajský úřad o výjimku k odchytu a čekají na povolení.
17. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Medvěd z Valašska musí do klece. Je stále troufalejší

Další čtyři ovce v Bystřičce a Mikulůvce usmrtil medvěd, který se potuluje po Valašsku. Od září potrhal ovce a kozy a zničil několik včelínů. Odborníci definitivně rozhodli, že je třeba jej odchytit, a vydali se na Slovensko pro speciální odchytovou klec.
16. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Medvěda, který na Valašsku napadl několik zvířat, chtějí odborníci odchytit

Medvěd napadl na Valašsku další zvířata. O víkendu zaútočil na kohouta v Jarcové, v pondělí pokousal ovce v Jablůnce. Ovce jen zranil. Pokud se medvěd brzy sám nestáhne do hor, čeká jej zřejmě odchyt. Obec Jarcová na Vsetínsku již požádala krajský úřad o výjimku k odchytu.
15. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Medvěd potrhal na Valašsku další ovce. Myslivci si na něj chystají gumové broky

Medvěd, který se bezmála měsíc potuluje Valašskem, způsobil další škody. Tentokrát strhl ovce u obce Jarcová. Odborníci z CHKO Beskydy chystají opatření, kdyby se medvěd před zimou nestáhnul zpět do lesů. Myslivci chtějí k jeho zaplašení použít gumové broky.
11. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Zvířata zavřít do chlévů, včelíny do ohrady. Ochránci přírody radí, jak se chránit před medvědem

Vsetínská městská policie a ochránci přírody radí chovatelům na samotách v okolí Vsetína, jak se chránit před medvědem, který se v regionu pohybuje zhruba dva týdny. O víkendu potrhal pět ovcí a poškodil včelín. V noci na úterý napadl další chov.
3. 10. 2018|
Medvěd na Valašsku

Po Zlínsku běhá medvěd. Viděli ho ve Vranči i Doubravách, přilákala ho vůně švestek

Obyvatelé obcí na Vsetínsku a Zlínsku viděli u silnice i v sadu medvěda. Podle ochránců přírody zřejmě zvíře přišlo z Beskyd, které poslední dobou zažívají nájezdy turistů a houbařů. Policisté proto upozorňují obyvatele obcí, aby byli při pobytu v přírodě opatrní.
17. 9. 2018|