Odchytu medvěda pomůžou fotopasti. Šelma už zabila asi třicet ovcí

Fotopasti pomůžou zmapovat pohyb medvěda (zdroj: ČT24)

Medvěda potulujícího se od září ve Zlínském kraji pomohou hledat fotopasti. Od poloviny září se zvíře potuluje Valašskem a zabilo už třicet ovcí. Naposledy medvěd útočil ve vesnicích nedaleko Vsetína. Příležitost k útokům šelmě přitom poskytují samotní majitelé ovcí. Navzdory všem výzvám ochranářů je v noci nechávají na pastvinách. Další pokus o odchyt medvěda přitom začne nejspíš až o víkendu.

Ještě v pátek byl medvěd na hřebenu mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím. Klid mu ale sebral víkendový ralley závod. Šelma hledala nové útočiště. Už poněkolikáté překonala údolí s řekou, železnicí a rušnou silnicí. Teď je na protějším břehu v masivu Vsetínských Beskyd.

Zatím poslední stopu zanechal v Janové a v Hovězí. V noci ze soboty na neděli medvěd zabil tři ovce a jednoho králíka. Od té doby medvěd další škody nenapáchal. „Znovu jsme důrazně vyzvali chovatele, aby si ovce na noc zavírali do chlévů a ty si zabezpečili,“ řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

„V Janové byly ovce zase zcela volně. Je třeba je skutečně na noc zavřít a dveře něčím zapřít,“ dodal. V záloze už je tým s narkotizační puškou. Dorazit by mohl ve druhé polovině tohoto týdne. Rozhodnutí jak, kdy a kde medvěda uspat, bude každopádně velmi obtížné.

Uspat medvěda ve volné přírodě umí málokdo

„Oni sami musí projít ten terén a říct, jestli je realizace možná na narkotizaci z dálky. Protože tady přece jenom jsme v obydlené krajině a může to být nebezpečné,“ vysvětlil Michal Bojda z Hnutí Duha.

Podle Orálka navíc není problém sehnat člověka, který uspí zvíře v kleci či zaklíněné v uzavřeném prostoru, ve volné přírodě to však umí jen pár odborníků. Aby stopaři medvěda rychleji našli, rozmístí v terénu fotopasti, pomocí kterých lépe zmapují jeho pohyb. Teď ale potřebují, aby se medvěd zase objevil.

Mladý, asi čtyřletý medvěd v regionu již zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy a kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje Zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.