U obce Ostravice se měl toulat medvěd. Šelmu vyfotili rekreanti

U obce Ostravice v Beskydech ve čtvrtek ráno měl hotelový host zahlédnout medvěda. Obec před šelmou varovala na svých internetových stránkách. Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) hodně záleží na věrohodnosti svědectví.

Nemusí ale jít ani o zvíře, které napáchalo v minulých týdnech škody na Vsetínsku. V Beskydech jsou podle stop totiž medvědi dva, řekl Orálek. 

„Upozorňujeme občany obce Ostravice, že dne 15. 11. 2018 kolem 8:00 byl na rozhraní obce Ostravice a Čeladné viděn medvěd. Žádáme občany, aby dbali zvýšené osobní bezpečnosti,“ uvedli zástupci Ostravice na stránkách obce. Zprávu už několikrát šířil i obecní rozhlas.

Starostka obce Pavlína Stankayová (KDU-ČSL) dodala, že zvíře spatřil host jednoho hotelu v Čeladné, který po rozbřesku vyrazil proběhnout se do lesa. „Prostřednictvím pracovníků hotelu jsme informaci ověřovali. Host má dokonce 15 fotografií. I proto jsme upozornění zveřejnili,“ dodala. 

Rozšíření medvědů v Česku
Zdroj: portal.nature.cz

Podle Milana Orálka z ČSOP je věrohodnost svědectví velmi důležitá. „Pod vlivem informací z médií se nám ozývají lidé, kteří v lese uvidí cokoliv hnědého nebo černého,“ řekl. Podle něj ale není vyloučeno, že by se medvěd z Valašska dostal až do moravskoslezské části Beskyd.

Nemusí se jednat o medvěda z Valašska

Může ale jít i o druhé zvíře, jehož stopy ochránci přírody našli. „Kromě medvěda ze Vsetínska, který je mladý a pravděpodobně nemá správné návyky, se v horách pohybuje ještě jedno zvíře. Jeho stopy jsou o něco širší. Předpokládáme, že je šelma i starší,“ řekl.

Mladý, asi čtyřletý medvěd, se v regionu Valašska pohybuje od září. Podle odborníků se chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost. V kraji už zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil několik úlů.

Ochránci přírody a myslivci se snaží zvíře odchytit do klece, kterou nainstalovali na Vsetínsku. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o odstřelu.

  • Zachycený pohyb medvěda na Valašsku ukazuje následující infografika.

Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje Zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.