V Beskydech se otevře Stezka Valaška. Turisté si užijí jednu z nejdelších skleněných vyhlídek v Evropě

Pod vrcholem Tanečnice na Pustevnách v Beskydech se příští týden otevře nadzemní panoramatická Stezka Valaška. Je dlouhá 610 metrů, přičemž lesní úsek k věži je dlouhý 390 metrů a zbytek tvoří chodník na 22 metrů vysokou kaskádovitou věž.

Součástí stezky je zřejmě nejdelší skleněná vyhlídková plošina v Evropě i 150 metrů dlouhý zavěšený „himálajský“ chodník. Stezku v pátek představili zástupci společnosti Beskydská panoramata a ostravsko-opavského biskupství, které je hlavním investorem.

Plány na projekt vznikaly pět let, stavět se začalo v létě 2017. Stezka vznikala se souhlasem památkářů, aby nenarušila krajinný ráz Pusteven. Stavba musela být přerušena i kvůli hnízdění ptáků. Celkové náklady dosáhnou zhruba 50 milionů korun.

Je zde sedm metrů vysunutý skleněný skywalk, který navozuje pocit letu ve vzduchu, protože má jenom skleněné zábradlí.
Petr Káňa
zástupce investora

Zástupce investora Petr Káňa řekl, že na rozdíl od jiných podobných stezek na Pustevnách bude mít návštěvník možnost vybrat si, jak se z vrcholu vrátí. „Zbudovali jsme zavěšený chodník, což pro mnohé návštěvníky bude jedinečný zážitek, protože nic podobného jsme v České republice nenašli,“ řekl Káňa. Příští rok by provozovatelé chtěli vybudovat ještě dvojitý zip line, lanovou kladku, po které se návštěvníci budou moci spustit dolů. 

Stezka Valaška nabídne nový pohled na Beskydy (zdroj: ČT24)

Pohled z výšky 1099 metrů nad mořem

Nejvyšší patro věže je ve výšce 1099 metrů nad mořem a za dobrého počasí je z něj možné dohlédnout na Jeseníky či Velkou Fatru, ale například také na haldy u polského Rybniku. Na vyhlídce s průhlednou podlahou i zábradlím budou stát návštěvníci sedm metrů v prostoru a téměř 30 metrů nad zemí.

Na stezce budou například také zastavení s interaktivními a edukativními koutky, její součástí bude v budoucnu i nejvýše položené trampolínové hřiště v Česku nebo třípatrové dětské hřiště. Výhledově provozovatelé uvažují i o malé zoo s beskydskými zvířaty. „Nejde nám o to, aby sem lidé přišli jednou, ale aby se sem vraceli,“ řekl jednatel Zdeněk Kořistka.

Nadzemní panoramatická Stezka Valaška
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Pomocný ostravsko-opavský biskup Martin David řekl, že biskupství vstoupilo do projektu jako hlavní investor mimo jiné proto, že stezka stojí na jeho pozemcích. „Druhý důvod: Stezka Valaška je turistická atrakce, která dostane lidi, rodiny z domovů do přírody,“ řekl David.

Výhodou podle něj je, že je areál bezbariérový, takže by neměli mít problém ani postižení lidé nebo rodiny s kočárky. „Bude určitě i prostředkem k edukaci, ke vzdělávání. Počítáme s informačními vzdělávacími tabulemi i s návštěvami škol,“ řekl biskup.

Nadzemní panoramatická Stezka Valaška
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Obce v okolí Pusteven vyjádřily obavy, zda kvůli nové atrakci nebudou vznikat například problémy s parkováním. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jan Krkoška (ANO) řekl, že v souvislosti s projektem stezky kraj komunikuje i s provozovatelem lanovky, která na Pustevny vede z Trojanovic, protože množství lidí na vrcholu bývalo i bez Valašky velké. „Uvědomujeme si, že pohyb lidí tam je značný, a budeme se Zlínským krajem stále dbát na to, abychom to pohoří nezničili,“ řekl Krkoška.

V lednu bude stezka otevřena denně od 10:00 do 16:00, postupně se otvírací doba prodlouží až na letních 09:30 až 19:00. Vstupné pro dospělého bude 195 korun, pro děti 150 korun, rodinné vstupné bude 490 korun.