Onkologové v Brně mají nový mamograf. „Rozsvítí“ nádor a přesněji jej identifikuje

Masarykův onkologický ústav má nový mamograf (zdroj: ČT24)

Nový mamograf na účinnější boj s rakovinou prsu mají lékaři v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Přístroj jim umožňuje přesnější identifikaci místa s možným nádorem. Právě brněnská nemocnice sleduje nejvíc pacientek s rizikem vzniku karcinomu prsu v Česku.

Kromě běžného vyšetření prsu umožňuje nový mamograf i vyšetření pomocí kontrastní látky. „V okamžiku, kdy se do žíly aplikuje kontrastní látka, je vidět více cév. Čili tato ložiska se nám jakoby rozsvítí,“ popsal primář radiologického oddělení Masarykova onkologického ústavu Jan Křístek.

Přístroj funguje i jako obyčejný mamograf, kontrastní mamografie je jeho doplňkovou funkcí. „Umožňuje nám detailnější zobrazení tkáně a přesnější identifikaci místa, odkud je potřeba udělat biopsii, tedy odebrat vzorek tkáně,“ vysvětlila vedoucí mamárního screeningu Monika Schneiderová.

Mamografie je nejspolehlivější metodou pro včasné odhalení nádoru

Kontrastní metodu nepoužívají v Masarykově onkologickém ústavu plošně, ale pouze v případech, kdy je potřeba zobrazení pomocí mamografu zpřesnit, a snížit tak počet odběrů tkání. Schneiderová zdůraznila, že mamografie je nejspolehlivější metodou pro včasné odhalování nádorů, které jsou tak malé, že je zatím nelze zjistit pohmatem ani jiným vyšetřením. 

Přístroj za přibližně sedm milionů korun pořídil Masarykův onkologický ústav v rámci pravidelné obnovy mamografů, které má celkem tři.

Každá třetí žena na screening nechodí

Na bezplatné vyšetření každé dva roky mají nárok všechny ženy od 45 let. Každá třetí žena ale prevenci zanedbává. „Bohužel stále přetrvávají některé mýty o mamografickém vyšetření. Ženy na něj nechodí, protože věří, že dostanou příliš vysokou dávku záření, že je vyšetření bolestivé, nebo že při něm vznikají pohmožděniny prsní tkáně, ze kterých pak vznikají nádory. Ale nic z toho není pravda,“ dodala Monika Schneiderová.

  • Rakovina prsu je nejčastějším onkologickým onemocněním žen.
  • Ročně bývá v České republice zjištěno přibližně 7000 nových případů, asi 1900 žen na tuto nemoc každý rok umírá.
  • Šance na přežití se zvyšuje v závislosti na včasném odhalení nádoru.