Padající stromy ohrožovaly cyklisty. Kroměříž proto frekventovanou cyklostezku do Kvasic uzavřela

Uzavřená cyklostezka (zdroj: ČT24)

Kroměřížská radnice nechala z bezpečnostních důvodů uzavřít cyklostezku z místní části Trávník do Kvasic. V uplynulých dnech na ni spadly dva stromy, další budou muset Lesy ČR z preventivních důvodů příští týden pokácet, aby neohrožovaly cyklisty.

Kvůli padajícím stromům už byla cyklostezka letos uzavřena od ledna do dubna. „Mrzí nás, že musíme cyklostezku ještě před koncem sezony opět uzavřít. Bohužel to bylo kvůli bezpečnosti nezbytné,“ vysvětlil místostarosta Marek Šindler (ČSSD).

Správcem porostu kolem cyklostezky jsou Lesy ČR. Na jaře podél ní pokácely asi dva tisíce nemocných vzrostlých stromů. „Byly napadené houbovými chorobami způsobujícími vývraty stromů. Nákaza se bohužel šíří a stav stromů se zhoršil. Nezbývá proto než v kácení pokračovat,“ řekl Martin Posolda, který má na kroměřížské radnici na starost městskou zeleň.

Pokácejí další stovky nemocných stromů

Lesy ČR začnou s kácením stromů v okolí cyklostezky příští týden. K zemi by jich měla jít zhruba stovka. Další práce jsou plánovány na podzim, kdy by se kácení mělo týkat asi patnácti set stromů. „Pokračovat se bude i příští rok na jaře. Cílem je odstranění všech nebezpečných stromů tak, abychom mohli cyklostezku na sezonu opět otevřít veřejnosti,“ doplnil Marek Šindler.

Cyklostezka z Kroměříže do Kvasic je delší než pět kilometrů, její výstavba stála téměř 30 milionů korun. Otevřena byla v dubnu 2010 a navazuje na cyklostezku vedoucí podél Baťova kanálu. Využívají ji nejen rekreační cyklisté a in-line bruslaři, ale také lidé z obcí v okolí k cestám do práce.