Ministr zdravotnictví: Odvolání ředitele ostravské fakultní nemocnice bylo oprávněné

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) považuje únorové odvolání ředitele Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Svatopluka Němečka (ČSSD) za oprávněné. Vojtěch to prohlásil při čtvrteční návštěvě nemocnice, kde se seznámil s výsledky auditu v tomto zdravotnickém zařízení. Němeček se ale brání, že za jeho působení byla péče v nemocnici na špičkové úrovni a nepanovaly tam žádné konflikty ani problémy.

Zástupci ministerstva zdravotnictví Němečkovo odvolání tehdy zdůvodnili manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů, protože Němeček působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně na Karvinsku. 

Podle Vojtěcha byly důvody Němečkova odvolání oprávněné. Poukázal na to, že po nástupu nového ředitele se zvýšil počet zdravotních sester o 20 až 30. Vojtěch tvrdí, že sestry měly zájem o práci v nemocnici i v minulosti, ale byly prý odmítány.

„Otázka je, zda nebyl skutečně preferován hospodářský výsledek nad nějakým provozem. V tomto směru si myslím, že je to potvrzeno,“ uvedl Vojtěch. Podle něj nemocnice v minulosti stagnovala. Své rozhodnutí o odvolání Němečka by po zveřejnění výsledků auditu nezměnil.

„Pan ministr nic jiného samozřejmě říkat nemůže. Na rozdíl od řečí za mě mluví fakta. V okamžiku, kdy jsem opouštěl nemocnici, tak měla mezinárodní akreditaci kvality, která dokládala, že péče byla na špičkové úrovni, srovnatelná se světovými nemocnicemi, měla sto milionů hospodářský výsledek a v nemocnici byl klid a nedocházelo k neustálým problémům a konfliktům,“ řekl v reakci Němeček. Už po svém odvolání označil jeho důvody za smyšlené.

Audit stál místo ve vedení nemocnice tři přednosty klinik

Vedení nemocnice už před časem prezentovalo výsledky externího auditu, který podle nynějšího ředitele FNO Evžena Machytky ukázal na problém při takzvaném vybírání zpětných bonusů i na střet zájmů některých zaměstnanců. Kvůli němu museli skončit i tři přednostové klinik

O své funkce tak přišli přednosta interní kliniky a zároveň děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek i přednosta ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček. Stejný osud čeká i přednostku ústavu patologie Janu Dvořáčkovou, která je stále v pracovní neschopnosti.

Šéf interní kliniky Arnošt Martínek a Igor Dvořáček, přednosta ústavu soudního lékařství, ale s odvoláním nesouhlasí. Martínek už dříve zmínil, že je podle něj nepravomocné. „Považuji za protiprávní tu skutečnost, že odvolání nebylo podepsáno stávajícím děkanem,“ sdělil Martínek. K odvolání přednostů totiž Machytka potřeboval podpis děkana lékařské fakulty. Tím je podle rozhodnutí soudu před téměř dvěma lety odvolaný Pavel Zonča, který je nyní jedním ze dvou děkanů fakulty.

Většina zpětných bonusů buď nebyla ani vyjednávána, nebo nebyla žádným způsobem zasmluvněna, takže teď probíhá řádné vyjednávání o bonusech u všech komodit, u kterých je to možné.
Evžen Machytka
ředitel FNO

Machytka řekl, že vyčíslená možná ztráta z množstevních slev poskytovaných za nákup léků se pohybuje kolem 30 milionů korun. Martínkovi a Dvořáčkovi pak vedení nemocnice rovněž vytýká, že mají spojitost se soukromou CGB laboratoří, jež pro nemocnici zpracovávala některé vzorky. Do této laboratoře směřovala značná část vzorků zadávaná externím firmám.

Nemocnice v současnosti stanovuje i nová pravidla pro odesílání diagnostických vzorků do externích laboratoří, kdy bude nemocnice preferovat státní organizace. Ředitel ale přiznal, že s firmou CGB nemocnice stále spolupracuje, protože přerušit spolupráci a nastavit pravidla nelze ze dne na den.

Personální změny ve FNO (zdroj: ČT24)