Ministr odvolal Němečka z čela ostravské nemocnice. „Politická čistka,“ hodnotí věc exministr

Ministr zdravotnictví v demisi nečekaně odvolal šéfa ostravské nemocnice (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v demisi (za ANO) odvolal ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluka Němečka (ČSSD). Odůvodnil to jeho dlouhodobým manažerským selháním, které vedlo k personální a odborné destabilizaci nemocnice, vyvádění lukrativních oborů do soukromých rukou a umělému vylepšování hospodářského výsledku. Podle odvolaného ředitele Němečka, který v minulosti působil jako ministr zdravotnictví, si tak vláda bez důvěry vyřizuje účty. Důvody jsou podle něj „lži, kecy a účelovka“.

Řízením FN Ostrava byl dočasně pověřen Evžen Machytka, který v nemocnici působí na oddělení gastroenterologie a vyučuje na lékařské fakultě. Podle ministerstva je zkušený manažer. „V nejbližší době bude vyhlášeno řádné výběrové řízení na pozici nového ředitele,“ sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. 

V následujících měsících podle Štěpanyové zahájí ministerstvo kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice. „Novému vedení doporučí zadání externího auditu,“ doplnila.

Zdravotnickému deníku Svatopluk Němeček řekl, že zvažuje i právní kroky. Dodal, že do pátku od ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) ani od jiných představitelů úřadu neslyšel žádné vyjádření nespokojenosti se svojí prací. „Jedná se o pokračování politicky motivované čistky,“ uvedl Němeček.

Své odvolání považuje za účelové a bezdůvodné. Nemocnice podle něj v loňském roce vykázala rekordní hospodářský výsledek, zisk 111,2 milionu korun. Ministrova slova o „odborné destabilizaci“ nemocnice podle Němečka poškozují její dobré jméno.

Kdyby mi pan ministr řekl, že má politické zadání od pana (premiéra Andreje) Babiše, že mě má odvolat, tak řeknu, co se dá dělat, jedeme dál, ale tímhle způsobem s neustálým vymýšlením lživých důvodů to považuji za velmi trapné a z jeho strany nedůstojné.
Svatopluk Němeček
odvolaný ředitel FN Ostrava

Ministr Vojtěch (za ANO) v ČT poukazoval například na to, že nemocnice neproplácela zaměstnancům odpracované přesčasy a nutila je brát si náhradní volno. Hovořil také o působení soukromé kliniky na pozemcích nemocnice nebo poklesu počtu operací.

„Když jsem slyšel od pana ministra tyto konkrétní věci, tak je to ještě směšnější, než jsem si původně myslel,“ řekl Němeček. Pokud jde o přesčasy, považuje svůj postup za hospodárný. Nemocnice má podle něj dostatek personálu a mohla tedy přesčasy řešit náhradními volny. „Kdybych toto nedělal, může mě obvinit, že se chováme nehospodárně,“ řekl Němeček, který navíc tvrdí, že kvůli proplácení přesčasů nezaznamenal stížnosti.

„Za druhé jsem se dozvěděl, že v areálu FNO je nějaké soukromé IVF centrum (centrum asistované reprodukce) a to je to vyvádění těch lukrativních věcí, tak to jsem se zasmál ještě více, protože tam skutečně v nájmu nějaké IVF je, ale nikoliv v budovách fakultní nemocnice, ale v nějakém soukromém subjektu, se kterým fakultní nemocnice nemá vůbec nic společného,“ řekl Němeček.

Odmítá i tvrzení o problémech chirurgie. Podle něj funguje velmi dobře. „Myslím si, že si tam možná přihřál polívčičku bývalý odvolaný přednosta chirurgie Pavel Zonča. Musel jsem ho odvolat kvůli hrubému porušení zákona o tkáních a buňkách a je to věc, kterou teď řeší policie,“ řekl Němeček. Více se k případu nechtěl vyjadřovat. Uvedl pouze, že Zonča je v úzkém kontaktu s Evženem Machytkou, který byl dočasně pověřen řízením nemocnice.

Politici se přiklánějí na stranu Němečka

Předseda KDU-ČSL a Němečkův bývalý kolega z koaliční vlády Pavel Bělobrádek sdělil, že ministr může odvolat ředitele fakultní nemocnice kdykoliv. „Ovšem při rekordním zisku FN to opravdu vypadá spíše na osobní mstu, protože se Andrej Babiš svojí nenávistí k němu nikdy netajil,“ dodal.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka je za odvoláním Němečka čistě pragmatický tlak Andreje Babiše, jak donutit ČSSD ke vstupu do vlády. „Vyhání socany z teplých místeček, aby se zvýšila podpora mezi členy k vládnímu angažmá. Špinavá politika jako vždy,“ myslí si Michálek.

Podle Němečkova stranického kolegy Lubomíra Zaorálka je současná vláda naprosto neregulérní. „Ministři nemají mandát k ničemu než k údržbě a měli by se zdržet jakýchkoli podobných kroků,“ sdělil. Zdrženlivost a uvážlivost by očekával od Vojtěcha také šéf sněmovního klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.

„I vláda bez důvěry a v demisi má na to bohužel pravomoc, neslučuje se to ale s dobrými mravy - ministr bez důvěry by takové kroky dělat neměl,“ uvedl předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Mandát k odvolání osob v Němečkově postavení by měl mít ministr podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše jedině v případě závažných pochybení a nebezpečí z prodlení. „Obecně by měl být ministr v demisi uvážlivý v takových rozhodnutích,“ míní.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska Vojtěch plnil zadání Babiše. „Andrej Adamovi hovoril: Odjebaj ho… To je pro pana ministra důvod dostatečný,“ uvedl na twitteru.

Proti Němečkovu odvolání se ostře ohradili i ostravští sociální demokraté, kteří rozhodnutí označili za účelové. „Je to očividný pokus o zdiskreditování odborníka, který patří mezi osobnosti ČSSD. Svatopluk Němeček je profesionál, slušný a zodpovědný člověk, který vždy a dlouhodobě bojoval za kvalitu českého zdravotnictví,“ řekl místopředseda ostravské organizace Adam Rykala.

Z oslovených politiků postup nekritizoval pouze šéf hnutí SPD Tomio Okamura. „Ministři v demisi by neměli dělat nevratné zásadní kroky, ale odvolat v případě nutnosti ředitele není nijak zásadní ani nevratné,“ uvedl Okamura.

Babiš: Vojtěch ví, co dělá

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle premiéra v demisi a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše ví, co dělá, když v pátek odvolal ředitele ostravské nemocnice. „Adam Vojtěch má moji důvěru, že dělá jako ministr správné kroky. Zadal audit, který ukázal, že za Němečkovy doby se na ministerstvu utrácely peníze bez faktur a plnění,“ připomněl Babiš nedávno publikované závěry auditu, který odhalil chyby v mediálním odboru ministerstva z dob Němečkova vedení.

Premiér dále uvedl, že Němečkovy postupy kritizoval už v době minulé vlády. „Pořád chtěl víc peněz do resortu a neuměl říct, na co je hodlá použít, neměl přehledy výdajů, sliboval navýšení platů lékařům a sestrám a ani to pořádně nesplnil. Dokonce jsem ještě jako ministr financí dával trestní oznámení na nákup kybernetického nože, když byl ještě ředitelem nemocnice v Ostravě,“ dodal Babiš.

Němeček byl ministrem zdravotnictví do listopadu 2016, nahradil ho stranický kolega Miloslav Ludvík, který před nástupem byl a nyní opět je ředitelem Fakultní nemocnice v Motole. Němeček měl spory s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) ještě v době, kdy Babiš působil jako ministr financí.

V listopadu 2014 na něj Babiš podal trestní oznámení kvůli nákupu zdravotnického přístroje pro nemocnici, roztržkami se zabývala i koaliční rada bývalé vlády ANO, ČSSD a lidovců. Němeček zase například řekl, že Babišem v té době vlastněná média o něm lžou se záměrem ho poškodit.

Ostravská fakultní nemocnice loni hospodařila se ziskem 111,2 milionu korun, což je zhruba o 80 milionů korun víc než v předchozím roce. Obrat přesáhl pět miliard korun.

Změny ve vedení resortu i nemocnic

Od nástupu nového vedení ministerstva zdravotnictví loni v prosinci skončili kromě Němečka i ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovskáředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta a dva odborní náměstci ministra Tom Phillipp a Petr Landa, jejichž sekce byly sloučeny před koncem roku při změnách organizační struktury ministerstva.  

Odešli také dva političtí náměstci, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO). Arnoštovou nahradila bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová. Farhan se stal poslancem. Jeho místo ministr podle dřívějšího vyjádření v brzké době obsazovat nehodlá.

Hledání nových zaměstnanců ministerstva může komplikovat pracovní neschopnost státního tajemníka ministerstva zdravotnictví Ivo Benedy, na kterou upozornil server Seznam Zprávy. Podle serveru odešel na nemocenskou po jednom sporu. Nové úředníky do poměrů podle služebního zákona může místo Benedy přijímat jen takzvaný superúředník, tedy náměstek ministra vnitra Josef Postránecký. 

  • Adam Vojtěch je nejmladším členem současné Babišovy menšinové vlády, je mu 31 let. 
  • Vystudoval práva a mediální studia, poté pracoval jako právník pro mediální dům Mafra, který patřil Andreji Babišovi.
  • Od června 2014 působil u Babiše na ministerstvu financí jako poradce pro zdravotnictví. 
  • Je autorem části programu ANO o zdravotnictví. Podílel se i na Babišově knize O čem sním, když náhodou spím.
  • Zasedá v několika orgánech státem vlastněných společností. Je nestraník, poslancem byl zvolen za ANO.