Němeček problémy neřešil a byl fackovacím panákem Babiše, vítá výměnu ministra šéf ČLK

Interview ČT24: Milan Kubek, prezident České lékařské komory (zdroj: ČT24)

Odcházející ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček neměl podporu lékařů, protože nedokázal řešit dlouhodobé problémy resortu. V Interview ČT24 to řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Nový ministr Miloslav Ludvík by se podle něj měl snažit dostat do zdravotnictví více peněz.

„Nedokázal vyřešit krizi, která ve zdravotnictví je, a nebyl ani schopen plnit programové prohlášení vlády. Nemáme zákon o neziskových nemocnicích, nedošlo k odpojení vlastnictví zdravotnických zařízení s ovládáním zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje Milan Kubek, proč vítá odvolání ministra Němečka.

„Není zákon o vzdělávání lékařů, na kterém se dva roky pracovalo, a nakonec vznikl určitý kompromis, který prošel Legislativní radou vlády, ale ten (ministr Němeček) nechal poslancům zdravotního výboru úplně zdevastovat. Do Senátu tak jde norma, která vzdělávání lékařů nevyřeší a nepřispěje k tomu, aby se vyřešil exodus mladých lékařů do zahraničí,“ uvedl dále Kubek.

Podle něj byl ale největším problémem dlouhodobý spor mezi Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). „Stal se jakýmsi fackovacím panákem a vhodným terčem pro ministra Babiše a odnášelo to celé zdravotnictví,“ dodal prezident České lékařské komory.

Kvůli nízkým platům přestává zdravotnictví fungovat

Budoucí ministr zdravotnictví, kterým se má stát dosavadní šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík, by se podle něj měl zaměřit na další zvyšování platů lékařů a celkově na financování zdravotnictví. Právě platy jsou podle komory hlavním důvodem, proč čeští lékaři odcházejí do zahraničí.

„Sedmadvacet let po listopadové revoluci je trapné, že se stále snažíme světu konkurovat lacinou pracovní silou. Všichni jsme uměle udržováni v chudobě, máme devalvovanou korunu, abychom byli co nejlacinější, máme nízké platy a z nízkých platů můžeme samozřejmě platit pouze nízké daně, nízké zdravotní a sociální pojištění. Proto není na důchody, na kvalitní veřejné služby. A jsou oblasti, kde to prostě přestává fungovat – tou oblastí je zdravotnictví,“ uvedl Milan Kubek.