Kuriózní situace: Ostravská lékařská fakulta má dva děkany

Spor o děkana (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí rektora Ostravské univerzity (OU) Jana Laty, který na podzim 2016 odvolal z funkce tehdejšího děkana Lékařské fakulty OU Pavla Zonču. Soud vrátil věc rektorovi k dalšímu řízení. Podle mluvčího univerzity Adama Soustružníka tak má lékařská fakulta aktuálně fakticky dva děkany.

Informaci potvrdil mluvčí soudu Jiří Barč. Zonča uvedl, že ho mrzí, že celá záležitost musela skončit až před soudem.

Zonča byl z funkce odvolán na návrh Akademického senátu Lékařské fakulty OU, který před zhruba dvěma lety svůj návrh zdůvodnil Zončovou špatnou komunikací a personální prací. Senát Zončovi vytýkal například porušování norem v personálních záležitostech, nedostatečnou a neodpovídající komunikaci mezi vedením fakulty a vedením nemocnice a univerzity či propouštění vedoucích pracovníků s příslušnými vědecko-pedagogickými tituly a jejich nahrazování pracovníky s neodpovídajícím vzděláním.

Zonča důvody pro své odvolání odmítl a zpochybnil tehdy i platnost návrhu akademického senátu na jeho odvolání. Poukazoval i na samotné obsazení akademického senátu. Podle něj byl totiž na uvolněné místo senátora kooptován náhradník, a to mimo pořadí, v němž byli náhradníci řádně zvoleni v platných volbách do senátu. Nakonec se obrátil na soud.

„Rektor měl před vydáním rozhodnutí o odvolání děkana z funkce zpracováno vyjádření od externího renomovaného právníka o správnosti složení Akademického senátu Lékařské fakultu OU,“ uvedl Soustružník. Podle něj ale soud naopak poukázal na nesprávné složení senátu a rozhodnutí rektora zrušil.

Zonča: Jednalo se o manažerské selhání

„Jsem rád, že soud uznal mají žádost v celém rozsahu, jde o věc principiální a zcela zásadní. Je mi velice líto, že jsme museli dojít k soudnímu řešení této věci. Pan rektor Lata byl opakovaně upozorňován na to, že odvolání je protiprávní,“ řekl Zonča. Domnívá se, že ze strany rektora šlo o zásadní manažerské pochybení. Podle něj není platná ani volba stávajícího děkana fakulty Arnošta Martínka. Děkanem ho zvolil stejný senát, který nyní bude rozhodovat o dalším Zončově osudu.

Mluvčí řekl, že rektor rozsudek soudu respektuje. Senát vyzval k tomu, aby o návrhu na odvolání znovu hlasoval. Stát by se tak mělo nejpozději v řádu týdnů. „Zároveň rektor rozhodl v souladu se správní řádem o předběžném opatření, kterým přikázal docentu Zončovi, aby se dočasně zdržel výkonu funkce děkana, a Lékařské fakultě Ostravské univerzity, aby docentu Zončovi výkon funkce děkana neumožnila. K tomuto kroku jej vedla skutečnost, že Lékařská fakulta OU již nově zvoleného děkana má a v tuto chvíli by tak jednu funkci vykonávaly dvě osoby,“ řekl Soustružník.

Podle něj české právo nezná způsob, jak zajistit souběžný výkon veřejné funkce, která má individuální povahu, dvěma různými osobami.

O osobě lékaře Zonči se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s výměnou vedení Fakultní nemocnice Ostrava. Po příchodu nynějšího ředitele Evžena Machytky se Zonča vrátil zpět na tamní Chirurgickou kliniku, což vyvolalo nevoli u části zaměstnanců.