Drogy získával z náplastí. Odvolací soud sedmadvacetiletému muži potvrdil 1,5 roku za mřížemi

Za obchod s drogou získanou z fentanylových náplastí stráví sedmadvacetiletý Jakub Kováč definitivně ve vězení 18 měsíců. Rozsudek ostravského krajského soudu v úterý potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Proti původnímu rozsudku se odvolal státní zástupce. Krajský soud totiž původně zrušil část obžaloby, podle které zavinil i smrt jednoho z odběratelů. Odvolací soud jeho postup stvrdil.

Náplasti, ze kterých muž drogu získával, obsahují opiáty. V lékařství se používají například ke tlumení bolesti při léčbě rakoviny.

Obžalovaný si trestním jednáním opatřoval fentanylové náplasti, ze kterých lze snadno extrahovat a nitrožilně aplikovat omamnou látku, kterou zčásti užil pro svou potřebu a zčásti předal jiným osobám. Trest odnětí svobody se nám zdál přiměřený.
Stanislav Cik
mluvčí olomouckého vrchního soudu

Podle obžaloby si Kováč fentanylové náplasti opatřoval od května 2016 do listopadu 2017. Užíval je sám nebo je předával dalším k užití jak ve formě náplasti, tak po extrakci fentanylu i nitrožilně. Kováč byl obžalován z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Odmítl, že by prodal smrtící dávku

Obžalovaný před soudem řekl, že drogy užíval. Přiznal, že kousek náplasti ustřihl i známému, který ho o to požádal a později zemřel. Přímou spojitost s úmrtím ale nepotvrdil. Naopak naznačil, že muž, který po aplikaci drogy zemřel, se pohyboval v prostředí mezi narkomany a dealery. Smrtící dávku mu mohl poskytnout někdo jiný.

K tomu se nakonec přiklonil i krajský soud, podle kterého se neprokázala přímá souvislost mezi předanou náplastí a smrtí uživatele drogy. Stejný názor měl i vrchní soud.

„Dali jsme za pravdu soudu prvního stupně. Je potřeba ctít zásadu v pochybnostech ve prospěch obžalovaného, neboť nebylo jednoznačně prokázáno, že by za smrt odpovídal obžalovaný,“ uvedl mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Narkomani náplasti používají přímo. Někteří, stejně jako obžalovaný Kováč, účinnou látku vařením extrahují. Teprve pak si získanou drogu aplikují nitrožilně. Fentanyl je ale až stokrát účinnější jež opium a narkoman nikdy přesně neví, jak silný extrakt vytvořil. Předávkování je tak velmi snadné.

Tisková konference k výroční zprávě o užívání drog (zdroj: ČT24)