V Česku se objevil fentanyl, droga silnější než heroin

Praha - Českem se začíná šířit nebezpečná droga fentanyl, která je mnohem silnější než heroin. Tento syntetický opiát, který se v medicíně používá k tišení bolesti a při anestezii, se podle detektivů z Národní protidrogové centrály distribuuje zejména na severní Moravě a dováží se z Pobaltí. Odborníci na drogovou problematiku před drogou varují. Hrozí totiž záměna s heroinem a smrtelné předávkování. Informaci přinesl deník Právo.

Podle českého Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti fentanyl má až 80krát vyšší účinnost než stejné množství čistého heroinu a zhruba 50krát vyšší účinnost při utlumení dýchání. Do roku 2004, kdy rakouští policisté odhalili ilegální výrobnu a zajistili dávky za 450 tisíc eur (asi 11 milionu korun), se opiát na evropské drogové scéně nevyskytoval. Jen občas unikl z legální výroby léků. V Americe se ale zprávy o úmrtích na předávkování fentanylem po záměně s heroinem objevovaly už na konci 70. let.

Úřady v Česku už podle Práva evidují tři úmrtí. Podle detektivů z Národní protidrogové centrály se fentanyl zatím distribuuje zejména na severní Moravě. „Poprvé jsme tam tuto drogu zaznamenali před dvěma lety, ale nyní již nejde o náhodný výskyt,“ řekl Právu šéf protidrogové jednotky Jakub Frydrych. Podle něj se fentanyl dováží z pobaltských zemí, zejména z Estonska. Prodává se prý v podobě hnědého prášku jako heroin a je jen o málo dražší - hrozí tedy jeho záměna. Pokud by se na český trh dostalo větší množství fentanylu, tak hrozí podle Vobořila velké množství úmrtí.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Drogy jsou na Slovensku a na severu Moravy

Slovenská policie zabavila v srpnu přes čtyři kilogramy fentanylu asi za 240 000 eur (nyní asi 5,93 milionu korun). Zároveň zadržela dva muže, kteří drogu vyráběli a chystali se ji dodávat na slovenský trh. V souvislosti s tímto případem zadrželi čeští policisté dalších pět lidí, kteří drogu dováželi ze Slovenska a poté ji distribuovali v Ostravě. Zajistili u nich asi 250 gramů za půl milionu.

Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti kvůli opiátu před dvěma měsíci varovalo všechna kontaktní centra a organizace, které pomáhají závislým. Zatím nemá informace o tom, že by se látka na české scéně vyskytovala ve velkém množství.