OKD chce přijmout zhruba 340 zaměstnanců. Náborový příspěvek je až 60 tisíc korun

Společnost OKD, která v dolech na Karvinsku těží černé uhlí, chce letos přijmout zhruba 340 nových zaměstnanců. Měli by nahradit pracovníky, kteří odcházejí například do důchodu. Firma, která je v úpadku, již dříve zahájila náborovou kampaň, v níž nabízí novým zaměstnancům v některých profesích zvýšený náborový příspěvek až 60 tisíc korun.

Plán přijmout nové zaměstnance potvrdil mluvčí společnosti Ivo Čelechovský. V dolech OKD nyní působí i s pracovníky dodavatelských firem okolo 9500 lidí.

Loni společnost díky náborové kampani přijala 220 zaměstnanců. Letos ale OKD potřebuje více lidí než v minulých letech. „Není to dáno tím, že bychom rostli a potřebovali zvyšovat stavy. Snažíme se udržovat stávající potřebné počty zaměstnanců. Nahrazujeme tímto jejich přirozené odchody,“ uvedla v podnikovém časopisu Horník personální ředitelka Radka Naňáková.

Mezi lidmi z náboru je podle ní přibližně pětadvacetiprocentní fluktuace.

Firma bude letos potřebovat 290 lidí přímo na důlní závody. Hledá hlavně zaměstnance do profesí horník-rubač a horník-razič. Právě u těchto profesí se loňský náborový příspěvek 40 tisíc korun zvyšuje o dalších 20 tisíc. Zaměstnance, kteří loni do OKD nastoupili, totiž oslovily hlavně tyto pobídky.

Odměna i za přivedení kolegy

Pro další profese zůstává náborový příspěvek ve výši 40 tisíc korun. Peníze dostanou noví zaměstnanci vyplaceny po částech vždy po splnění určitých podmínek. Po roce práce v rubání nebo přípravách může mít horník měsíční hrubou mzdu až 41 tisíc korun. OKD také zvyšuje příspěvek, jejž dostanou současní zaměstnanci, kteří do firmy přivedou nové kolegy. 

Ukázalo se, že doporučení funguje nejlépe, proto jsme se rozhodli navýšit příspěvek pro naše zaměstnance, kteří přivedou nového zaměstnance. Počítáme s tím, že odměna za získání více nových kolegů v jednom kalendářním měsíci progresivně poroste.
Radka Naňáková
personální ředitelka OKD

Za přivedení jednoho kolegy dostane zaměstnanec 5 tisíc korun, za dva 15 tisíc a v případě tří a více nových pracovníků v jednom měsíci 10 tisíc korun za každého. Podmínkou je, že noví horníci zůstanou v podniku i po zkušební době a splní dané podmínky.

OKD ale motivuje i své současné zaměstnance, kteří nepracují v úsecích rubání nebo příprav, aby do rubání a na čelby přešli. Po prvních třech měsících na novém úseku mohou dostat motivační příspěvek 20 tisíc korun.

V úpadku druhým rokem

Společnost OKD je od předloňského května v úpadku, ve kterém skončila kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Nyní začíná uskutečňovat reorganizační plán, podle nějž mají být doly a provozní majetek firmy vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, ve které 100 procent akcií získá za zhruba 80 milionů korun státní podnik Prisko. V původní OKD zůstanou jen pohledávky za bývalými majiteli.

Plán počítá s postupným útlumem dolů, podle původní varianty by těžba černého uhlí v Moravskoslezském kraji měla úplně skončit útlumem Dolu ČSM v roce 2023. Původní harmonogram se ale může změnit, mohou ho ovlivnit například podmínky na trhu s uhlím.