Praha po letech snah ovládne Pražské služby. Křetínský naopak získá většinu v teplárnách

Praha získá téměř stoprocentní podíl v Pražských službách, které zajišťují zpracování komunálního odpadu v Praze, čistí ulice a vlastní malešickou spalovnu. Dosáhne toho vyměnou za podíl v Pražské teplárenské. Tu díky tomu naopak ovládne holding EPH Daniela Křetínského. O záměru rozhodli pražští radní, koncem listopadu o něm bude rozhodovat zastupitelstvo. Podle mluvčí EPH Daniela Častvaje se firma k transakci zřejmě vyjádří, až ji schválí zastupitelstvo.

„Ovládnutí Pražských služeb je pro nás důležité především kvůli možnosti vypisovat zakázky v takzvaném režimu in-house. To znamená, že za svoz odpadu a úklid bude město moci platit jedné z vlastních firmem a de facto tak ušetříme částky v řádech miliard korun,“ uvedl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Magistrát získá i více než 1,5 miliardy korun jako rozdíl podílů v obou společnostech. „Pro nás je důležité, že si tím definitivně pojistíme i malešickou spalovnu, protože v minulosti reálně hrozilo, že o ni město přijde. Zároveň je to pro nás důležitý krok na cestě k vytvoření městského holdingu, protože Pražské služby se stanou jeho základní součástí,“ dodal Procházka.

Nárůstu cen tepla se Praha nebojí

Po transakci bude Praha vlastnit zhruba 98 procent Pražských služeb. Zbylá dvě procenta chce získat od drobných akcionářů. Město získá rozhodující vliv na odpady výměnou za svůj podíl v Pražské teplárenské. 24 procent akcií Praze stejně neumožňovalo nijak zásadně ovlivňovat dění ve firmě, jelikož se nejednalo o takzvanou blokační minoritu.

Pražští radní navíc rozhodovali s vědomím toho, že teplo je regulovanou komoditou, transakce tak neumožní skokový nárůst cen. Pražskou teplárenskou díky výměně ovládne Daniel Křetínský. Nyní jeho holding společnost ovládá ze 76 procent. Praha ale nepřijde o vliv ve společnosti úplně. Součástí dohody je i podmínka, že městu zůstanou zástupci v dozorčí radě.

Město se už roky marně snaží Pražské služby (PSAS) ovládnout. Příležitost mělo v roce 2014, kdy pětinu akcií prodávala kyperská společnost Northward Holdings Limited (NHL). Ta ji ale nakonec místo Praze prodala EPH, který podíl získal prostřednictvím své odpadové firmy AVE CZ.  

AVE CZ následně usilovala především o ovládnutí malešické spalovny. Podle neveřejného materiálu, který rada už dříve neschválila, měla za převod svého podílu v PSAS na město spalovnu spravovat a v budoucnu v ní získat podíl. Město na to ale loni nechtělo přistoupit.

V danou chvíli, kdy je cena tepla regulovaná, neohrožujeme v žádném případě to, že by se cena tepla měla v Praze měnit.
Karel Grabein Procházka
radní pražského magistrátu

Radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) tehdy uvedla, že by se tím Praha připravila o kontrolu nad strategickým podnikem, jakým spalovna je. Firma podnikatele Křetínského chtěla ovládnout i Pražské služby. Praze nabízela 4,1 miliardy. Město ale i tento podíl loni prodat odmítlo. 

Svoz odpadu v hlavním městě nyní zajišťuje konsorcium Pražské odpady, které tvoří Pražské služby a AVE CZ. Firmy loni uspěly v tendru a odpad mají na starosti až do roku 2025. Pražské služby zajišťují služby pro zhruba dvě třetiny metropole, zbytek zajišťuje AVE CZ a její subdodavatelé. Čistý zisk Pražských služeb loni činil 106,2 milionu korun.