Praha má na 10 let jasno. Svoz odpadu za 13 miliard zajistí Pražské služby a AVE CZ

Svoz odpadu v Praze bude příštích deset let zajišťovat konsorcium Pražské odpady 2016–2025, které tvoří Pražské služby (PSAS) a svozová firma AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského. Město za služby ročně zaplatí 1,196 miliardy. Firmy uspěly v tendru, který město vypsalo začátkem roku.

Svoz odpadu nyní v Praze zajišťují PSAS a AVE, která má ještě své subdodavatele. Smlouva jim končí na konci června. Konsorcium má odpad svážet od 1. července. Pokud by se ale některý z neúspěšných uchazečů odvolal, mohou nastat problémy. Ve čtvrtek teprve začala běžet čtrnáctidenní lhůta na podání námitek.

Do tendru se přihlásila, kromě vítězného konsorcia, rovněž firma FCC. Podle radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) prý ale společnost nechce proti výsledku soutěže podávat stížnost k antimonopolnímu úřadu ani se jinak odvolávat.

Snaha ovládnout Pražské služby Praze nevyšla

Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami skončila před několika lety a město od té doby miliardové smlouvy opakovaně bez soutěže prodloužilo. Za podobný postup při zadávání zakázek přitom deset bývalých radních čelí obžalobě v kauze Opencard

Radní proto na konci roku 2014 začali s přípravou desetiletého tendru za 12,8 miliardy korun bez DPH. Spolupráci se současnými dodavateli pak kvůli přípravě tendru postupně prodlužovali až do poloviny tohoto roku.

K tomu, aby si mohla Praha sama svážet odpad, potřebuje ovládat firmu celou. Praha proto několik let usilovala o akvizici. Pětinu akcií totiž vlastnila kyperská společnost Northward Holdings Limited (NHL). Ta svůj podíl v roce 2014 Praze odmítla prodat. O týden později ale akcie prodala holdingu EP Industries Daniela Křetínského, který podíl získal prostřednictvím své odpadové firmy AVE CZ.

obrázek
Zdroj: ČT24

AVE CZ následně usilovala především o ovládnutí malešické spalovny. Podle neveřejného materiálu, který rada už dříve neschválila, měla za převod svého podílu v PSAS na město spalovnu spravovat a v budoucnu v ní získat podíl.

Město na to ale nechtělo přistoupit. Radní Plamínková už dříve uvedla, že by se tím Praha připravila o kontrolu nad strategickým podnikem, jakým spalovna je. Firma podnikatele Křetínského chtěla ovládnout i Pražské služby. Praze nabízela 4,1 miliardy. Město ale i tento podíl prodat odmítlo.

Zda ve snaze ovládnout celé Pražské služby budou radní pokračovat, není rozhodnuto. „Vzhledem k tomu, že máme vysoutěženo, tak osobně si myslím, že tato politická reprezentace se tím zabývat nebude. Je to ale můj soukromý názor,“ dodala Plamínková.

  • 23. 6. 2016 – Zakázku na desetiletý svoz odpadu v Praze získalo konsorcium Pražské odpady 2016–2025, které tvoří Pražské služby (PSAS) a svozová firma AVE CZ.
  • 19. 1. 2016 – Pražská rada po řadě neshod schválila vyhlášení 13miliardového tendru na svoz odpadu pro roky 2016–2025.
  • 27. 1. 2015 – Pražští radní odsouhlasili prodloužení smluv na svoz odpadu do poloviny roku 2016. Firmě Pražské služby a AVE CZ město za služby mělo zaplatit 1,6 miliardy korun bez DPH.
  • 23. 1. 2015 – Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) se kvůli hlasování o tendru na svoz odpadu nakonec nerozpadla. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) předtím nepodpořil koaliční návrh na vypsání tendru na deset let za skoro 13 miliard korun.
  • 29. 11. 2011 – Městští radní zrušili tendr na desetileté nakládání s komunálním odpadem, který Praha vypsala v červenci 2011.
  • Soutěž z roku 2011 po svém vypsání sklidila mnoho kritiky, vítěz tendru měl získat 13,2 miliardy korun – podle odpůrců zakázky to bylo příliš mnoho. Uchazečům o zakázku však předpokládaných 13 miliard nestačilo, ukázalo se, že nejnižší nabídka byla o tři miliardy vyšší. Proto výběrová komise všechny uchazeče vyřadila. 
  • Mezi největší kritiky zakázky patřila v roce 2011 TOP 09 – v době jejího vypsání ještě byla opoziční stranou v pražském zastupitelstvu. V listopadu 2011 ale zástupci TOP 09 vstoupili do koalice s ODS, když skončila předchozí spolupráce ODS a ČSSD. 
  • Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) označil v roce 2011 tendr za jednu z možných příčin rozpadu koalice ODS a ČSSD. Odpady měl tehdy v gesci první náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).
  • O miliardovou zakázku se v roce 2011 ucházela tři konsorcia služeb. Nejlevnější nabídku za 16,4 miliardy korun podalo Sdružení Čistá Praha, ve kterém figurovaly Pražská odpadová, Pražské služby a AVE CZ. Sdružení A.S.A. – svoz Praha chtělo za své služby 16,8 miliardy korun a Sdružení Marius Pedersen Group 16,9 miliardy.