Policejní odstřelovači se činí. Minulý týden ulovili 27 divočáků

Policejní odstřelovači už ulovili v oblasti nákazy africkým morem prasat na Zlínsku 38 divočáků. Do jejich odstřelu se zapojili před 14 dny. V uplynulém týdnu ulovili policisté 27 kusů černé zvěře. To je výrazně více než v prvním týdnu působení v oblasti výskytu moru.

V prvním týdnu jejich zásahu to bylo 11 zvířat. Ve většině případů policisté ulovili prasata střední váhy, takzvané lončáky. „Všechna prasata byla z místa posléze odvezena pracovníky krajské veterinární správy,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Policisté budou v odstřelu prasat na Zlínsku pokračovat, jejich zásah je předběžně naplánován až do konce ledna příštího roku. Policie spolu s veterináři proto opakovaně apeluje na veřejnost, aby dodržovala zákaz vstupu do míst, ve kterých se odstřelovači pohybují.

Do lovu divočáků se zapojilo 16 odstřelovačů, kteří pracují v 18 honitbách. Jejich zásahy jsou naplánované především na noc. Policisté mají k dispozici odstřelovací pušky doplněné tlumiči, zařízením pro noční vidění a termovizí. Jsou schopni zasáhnout zvíře na vzdálenost 150 až 200 metrů.

Při střelbě mají pokyn mířit na hlavu, případně takzvaně na komoru, aby divoké prase padlo na místě a neroznášelo krví případnou nákazu do okolí. Odklízení zastřelených divočáků mají na starosti veterináři ve spolupráci s myslivci a hasiči.

Nasazení policie do boje s africkým morem prasat schválila minulý měsíc vláda. Nákaza není nebezpečná pro člověka, vedle divočáků však zabíjí i prasata domácí. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína, od té doby jí podlehla více než stovka divočáků. V polovině července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území ČR, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září.