Rozhádaná ostravská ČSSD svolává své členy. Musejí se opět registrovat

Přeregistrace členů ČSSD (zdroj: ČT24)

V ostravské ČSSD, která je nejpočetnější organizací strany v Moravskoslezském kraji, začala v úterý takzvaná přeregistrace členů. Ostravští sociální demokraté se tak musí v úterý nebo ve středu dostavit na krajský sekretariát strany a potvrdit svůj zájem o členství, jinak jim členství zanikne.

V dopoledních hodinách již štáb České televize zachytil první desítky straníků, kteří se byli znovu registrovat. „Musejí dorazit s občanským a členským průkazem a také s potvrzením o zaplacení členského příspěvku,“ sdělila redaktorka ČT Martina Koziolová s tím, že jinak jim opětovná registrace nebude uznána.

Vedení strany schválilo přeregistraci jednak na základě zprávy stranické ústřední kontrolní komise a jednak i z podnětu tamního krajského výboru, v jehož čele stojí bývalý hejtman Miroslav Novák. Ostravská ČSSD má nyní zhruba 800 členů.

Nynější vedení ostravské organizace rozhodnutí kritizuje a považuje ho za neobvyklý zásah. Podle Jany Dronské, která vystupuje za ostravskou ČSDD, se přeregistrace v Ostravě i celém kraji uskuteční vůbec poprvé. Vedení ostravských sociálních demokratů se ale obává, že vzhledem k negativní náladě uvnitř sociální demokracie velké množství lidí k registraci nepřijde.

Podle názoru okresního výkonného výboru k přeregistraci nebyl a není důvod. Rozhodnutí předsednictva strany však musíme respektovat, a proto doporučujeme všem členům, aby přišli k přeregistraci.
Jana Vajdíková
předsedkyně ostravského Okresního výkonného výboru

Rozepře jsou dlouhodobé

Spory mezi dvěma křídly ostravských sociálních demokratů se prohloubily již loni. V listopadu totiž sociální demokraté nejprve odvolali tehdejšího předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla právě stížnosti Nováka, který okresní konferenci, na níž byl Palyza odvolán, kvůli porušení stanov zpochybnil. Konference se tak musela opakovat v únoru, kde byl Palyza ale opět odvolán a novou předsedkyní se stala Jana Vajdíková.

Spory v ostravské ČSSD (zdroj: ČT24)

Delegáti okresní konference dokonce schválili i návrh na odvolání krajského předsedy Nováka z funkce, kterým se měla zabývat krajská konference, na jejím jednání ale tento návrh nakonec nezazněl.

Krajský výkonný výbor následně v čele s Novákem navrhl přeregistraci a u vedení uspěl i s návrhem na vyškrtnutí Vajdíkové a poslance Adama Rykaly z kandidátní listiny pro sněmovní volby. Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek k tomu koncem května mimo jiné uvedl, že rozhodnutí předsednictva vyřadit z moravskoslezské kandidátky Adama Rykalu a Janu Vajdíkovou rozumí.

„Já se domnívám, že to tam není dobře vedeno. Ty chyby jsou tam velké. Jsou to závažná porušení věcí, která když to nefunguje, tak devastují ty organizace. Pokud je za to někdo odpovědný, tak za to musí platit,“ uvedl Zaorálek.