Žádné teplo ani voda, jen lidé zůstávají v ústecké ubytovně

Ústí nad Labem – Ubytovna v Čelakovského ulici v Ústí nad Labem chladne a neteče v ní voda. Společnost CPI, které panelová budova patří, nechala ráno vodu odpojit a přívod tepla zaplombovat. Uvnitř přesto zůstává zhruba 70 lidí včetně několika dětí, kteří tvrdí, že nemají kam se přestěhovat. Před ubytovnou hlídkují policisté, na místě jsou také zástupci iniciativy Bydlení pro všechny, kteří se snaží vypovězeným nájemníkům pomoci.

Po příchodu techniků Severočeských vodovodů a kanalizací, ČEZ a Tepelného hospodářství města Ústí nad Labem se obyvatelé pokusili odpojení energií zabránit. Zablokovali vchod a zástupkyně rodin z ubytovny Ivana Čonková si stoupla na šachtu s vedením tepla, ke které se tak technik teplárny nemohl dostat. „Upozorňuji vás, že tímto narušujete dosud poměrně poklidnou situaci, a to bez nařízení soudu. My žádáme o prodloužení a získání času, aby se tato kritická situace vyřešila. Tímto se pouze zhorší,“ vyzvala Čonková techniky. Další obyvatelka, která nechce ubytovnu opustit, uvedla, že některé rodiny, které zůstávají, mají děti nemocné chřipkou.

Svého však obyvatelé nedosáhli, voda ani teplo už do zrušené ubytovny nepřicházejí. Dovnitř se ale přes vchod, který obyvatelé a aktivisté zablokovali těly, nikdo nedostal. Vlastník ubytovny žádal o pomoc policii. „Ta ale zatím pomoci odmítá,“ řekla mluvčí CPI Michaela Winklerová. Zdůraznila, že firma nechce řešit situaci násilím, obnovit dodávky vody a energií však už nemůže – kvůli špatnému technickému stavu budovy by k tomu již nedostala povolení, ani kdyby chtěla. „Včera skončila nájemní smlouva provozovateli, tím pádem jsme i my rozvázali smlouvy s dodavateli energií. Musíme zabránit tomu, aby dál docházelo ke spotřebě,“ uvedla Winklerová.

Po odpojení energií zamířila část obyvatel ubytovny na ústecký magistrát. Dohadují se s úředníky, od kterých chtějí pomoc. Ti však tvrdí, že lidem ze zrušené ubytovny již několikrát nabízeli byty a nájemníci je odmítali – buď kvůli tomu, že byly malé, nebo kvůli jejich špatnému stavu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Majitel ubytovny v Čelakovského ulici oznámil před dvěma měsíci nájemníkům, že budovu kvůli špatnému technickému stavu koncem ledna uzavře. Firma později prodloužila termín až do dnešního rána. Mezi obyvateli ubytovny byli i lidé, kteří museli opustit nebezpečný dům v předlické ulici Beneše Lounského. Protože jim vlastník domu nezajistil ubytování, učinilo tak za něj město. Záhy se však ukázalo, že náhradní bydlení budou muset brzy vyklidit. „Do této situace se však rodiny ze zdevastovaného domu v ulici Beneše Lounského dostaly převážně vlastním přičiněním. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi jim byla od počátku nabízena pomoc včetně několika desítek volných bytů, ubytoven a nabídek poskytovatelů sociálních služeb. Nabízené ubytování je na lepší úrovni než ve zničeném domě v ulici Beneše Lounského. Rodiny jej odmítaly a pomoc aktivně hledaly jen některé z nich,“ řekla primátorská náměstkyně Zuzana Kailová.

Od města teď sice lidé ze zrušené ubytovny dostali seznam dalších ubytoven, většina jich však není v Ústí nad Labem, navíc jsou často plné nebo majitelé požadují za ubytování kauci, na kterou lidé z Ústí nemají.