Nezaplatíš, nepojedeš. V Ústí kontrolují jízdenky již na zastávce

Ústecký dopravní podnik se chce chránit před černými pasažéry prostřednictvím kontrol jízdenek již před nástupem do vozidla. Zatím zavedl jen dva takzvané preventisty, časem by jich ale mělo přibýt. Ústí nad Labem následuje zavedením kontrol již před nástupem do trolejbusu či autobusu Ostravu. Tamní dopravní podnik čelil kvůli preventivním kontrolám ve snaze předem vyloučit cestující bez jízdenky dokonce obvinění z rasismu a diskriminace.

Ústečtí preventisté jsou speciálně vyškolení revizoři, které navíc doprovází městská policie. Jízdenky kontrolují cestujícím již na zastávkách. „Když se trolejbus nebo autobus blíží k zastávce, představí se a vyzvou cestující, ať si připraví své jízdní doklady. Cestujícím, kteří nemají jízdenku, pak neumožní nástup do vozidla,“ shrnul ředitel dopravního podniku Libor Turek.

Mluvčí podniku Luboš Heřman podotkl, že se preventisté mezi zastávkami přesouvají, na každé zůstávají jednu až dvě hodiny. „Při první takové kontrole byl odliv cestujících ze zastávky Mojžíř markantní. Ovšem za pár minut se vrátili s nově pořízenou jízdenkou a byl jim umožněn nástup do vozidla,“ popsal vedoucí ústecké přepravní kontroly Milan Hrudka. Dodal, že někteří cestující na zastávkách čekali, zda kontroloři neodejdou a nakonec si pořídili SMS jízdenku. Podle dopravního podniku se zvýšil i počet prodaných jízdenek u řidiče. 

Dopravní podnik se nyní chce obrátit na starosty ústeckých obvodů a navrhnout jim, aby další preventisty zajistily radnice. Pro dopravce je totiž vyčlenění revizorů na kontroly na zastávkách organizačně a finančně náročné. „Kontrola je jen na jednom místě a neobsáhne tolik linek jako mobilní přepravní kontrola,“ srovnal Hrudka. Obvody by navíc mohly na mzdy kontrolorů čerpat dotace z úřadu práce. 

Černých pasažérů v ústecké MHD v posledních letech přibývá. Zatímco v roce 2013 přistihli revizoři 27 081 lidí bez platné jízdenky, v roce 2015 už jich bylo 32 348.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem není první, jenž začal kontrolovat cestující preventivně. Již před třemi lety zavedl preventisty, kteří však čekali na cestující až ve vozidlech a kromě jízdenek dohlíželi i na jejich chování, brněnský dopravní podnik. Letos v dubnu zahájil pravidelné kontroly i ostravský dopravní podnik. Ve vozidlech jsou asistenti přepravy, kteří dohlížejí na pořádek a bezpečnost. Cestující bez jízdenky potom ihned vykazují. To se ovšem setkalo i s kritikou.

Představitelé některých organizací dokonce nařkli vedení Ostravy z toho, že jde o rasovou diskriminaci, protože někteří z vykázaných cestujících byli Romové. To však odmítl ostravský radní pro dopravu Lukáš Semerák (Ostravak). Podle něj je opatření jen reakcí na stav, kdy část cestujících dlouhodobě odmítala respektovat pravidla přepravy, nebojí se revizorů a neplatí za jízdenky.