Zimola rezignuje 27. dubna. Funkci složil i náměstek, který má chatu na Lipně

Zimola rezignuje 27. dubna na jednání zastupitelstva (zdroj: ČT24)

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignuje na mimořádném zastupitelstvu Jihočeského kraje, které proběhne 27. dubna. Jeho náměstek Jaromír Slíva (ČSSD), jenž je zároveň druhým majitelem chaty na Lipně, ve středu oznámil, že i on dává svou funkci k dispozici. V regionu se v pondělí rozpadla koalice a její hlavní členové ČSSD a ANO se pokoušejí sestavit vlastní vládní koalice.

„Žádost o svolání mimořádného zastupitelstva jsem obdržel v úterý. Jediným bodem, který chtějí předkladatelé řešit, je otázka údajného vyvádění peněz z jihočeských nemocnic,“ řekl Zimola.

Právě na otázce zdravotnictví se rozešli bývalí koaliční partneři ANO a ČSSD. ANO sociální demokraty kritizovalo kvůli platu, který pobírá předseda krajem řízené společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha. Jeho roční příjem podle ANO dosahuje 7,2 milionu korun.

Týdeník Respekt navíc zveřejnil informaci, že kraj Bláhovi od roku 2009, kdy je ve funkci, vyplatil téměř 36 milionů korun. Opozice rovněž předtím kritizovala Zimolu kvůli tomu, že právě Bláha pro něj nechává stavět rekreační dům u Lipna.

Koalice, kterou kromě ANO a ČSSD tvořilo ještě hnutí Jihočeši 2012, se v pondělí kvůli kauze rozpadla. V úterý Zimola oznámil, že na nejbližším zasedání zastupitelstva rezignuje, ale pokusí se sestavit novou koalici. 

Sociální demokraté chtějí v koalici KDU-ČSL, Jihočechy 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy. Zimola už ale nebude usilovat o pozici hejtmana. Slíva nechá rozhodnutí na ostatních: „Dávám funkci k dispozici pro vyjednávání o další možné krajské koalici. Buď budu přijatelný, nebo ne. Pokud nebudu, tak samozřejmě odcházím.“

ANO chce odpolitizovat zdravotnictví

ANO usiluje o stejné partnery jako ČSSD, chce ale navíc oslovit ještě ODS. Podle krajské předsedkyně hnutí Radky Maxové je prioritou odpolitizování zdravotnictví, především představenstev. „Priorita bude i snížení odměn,“ dodala.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje
Zdroj: ČT24

„Jednáme, a mohu prozradit, že se nám rýsuje varianta, k níž se nejspíš přikloníme. Ale konkrétně to oznámíme až po velikonočních svátcích,“ řekl lídr koalice Pro Jižní Čechy Jiří Švec. „Jednání probíhají s ANO i ČSSD. V pátek máme radu našeho hnutí a na něm chceme celou věc probrat,“ dodal předseda Jihočechů 2012 Pavel Hroch.

KDU-ČSL se ve středu schází s ČSSD. „Potom chceme vše řešit na úrovni krajského předsednictva. Rozhodneme se pro variantu, která nám nabídne větší možnost prosazovat naši politiku,“ uvedl předseda jihočeské KDU-ČSL Jan Bartošek.

Koalice ČSSD, KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a Jihočeši 2012 by měla 28 zastupitelů z 55. ANO se pokouší vytvořit alianci, kterou by tvořilo 33 zastupitelů.