Jihočeská opozice kritizuje vysoké odměny. Bláha, který staví dům hejtmanovi, dostává sedm milionů

Jihočeská opozice kritizuje vysoké odměny v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Jihočeští opoziční zastupitelé tvrdí, že kraj vyvádí peníze ze svých nemocnic. A to prostřednictvím příliš vysokých odměn pro členy jejich představenstev. Nejvíc – přes 7 milionů korun ročně – pobírá Martin Bláha, který je v představenstvu všech nemocnic. Opozice kvůli tomu chce svolat mimořádné jednání zastupitelstva, chybí jí k tomu dva podpisy.

O Martinu Bláhovi se začalo mluvit v souvislosti s tím, že staví rekreační domy na Lipně pro hejtmana Jiřího Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu. Na minulém zastupitelstvu se nepodařilo kvůli třem chybějícím členům opozice schválit usnesení, že toto je nepřijatelné.

Navíc se objevily nové skutečnosti – podle informací z krajského úřadu a také jihočeských nemocnic pobírá Martin Bláha měsíční odměnu 321 tisíc a roční a mimořádné odměny, které schvaluje rada kraje. V součtu jde za rok o částku přes 7 milionů korun.

A to připadá členům opozice neadekvátně vysoké. Navíc podle Martina Kuby z ODS existuje podezření, že se na stavbě rekreačních domů podílely stavební firmy, které spolupracují s krajem nebo nemocnicemi a nepracovaly vždy za obvyklé ceny. Chtějí, aby to podezření hejtman vyvrátil a dokázal opak.

„Jako manažer je z krajských peněz přeplácen plus je zde velké podezření, zda nedochází k vyvádění peněz k hejtmanu Zimolovi v souvislosti se stavbou jeho domku na Lipně,“ řekl opoziční zastupitel Jan Bartošek (KDU-ČSL).

obrázek
Zdroj: ČT24

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) v SMS zprávě obvinil strany z „nehorázné lži“, ze snahy rozbít koalici a ovládnout jihočeské zdravotnictví.

„Není to nic víc a nic míň než sprostá lež a kampaň pana Martina Kuby a Radky Maxové, kteří chtějí společně ovládnout jihočeské zdravotnictví, ve kterém se točí 7 miliard ročně,“ reagoval předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.