Sobotka: Česká republika investice Polska do snížení emisí „uvítá“

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí ve Visle jednal se svou polskou kolegyní Beatou Szydlovou mimo jiné o stavu zlepšování kvality ovzduší ve Slezsku či o splavnění Odry. „Jako česká strana bychom uvítali jakékoliv další investice do zlepšování stavu ovzduší na polské straně,“ sdělil mimo jiné.

Poukázal přitom na český dotační program, který je zaměřený na výměnu již nevyhovujících zastaralých kotlů v domácnostech. 

Celostátní program dotací na výměnu kotlů výrazně snižuje emise z domácích topenišť.
Bohuslav Sobotka

Takzvané kotlíkové dotace, tedy příspěvky na výměnu neekologických kotlů, odstartovaly v roce 2012 právě v Moravskoslezském kraji. Podle vedoucího Oddělení ochrany ovzduší a integrované prevence krajského úřadu Marka Bruštíka se v letech 2012 až 2015 podařilo vyměnit na 4000 kotlů, což znamená, že se ročně dostane do ovzduší asi o 400 tun prachu méně.

Letos, kdy se tyto dotace financují s pomocí prostředků Evropské unie, o dotaci požádalo zhruba 3800 lidí. První výzva už byla vyčerpána, další by měla být vyhlášena v nejbližších měsících. Novela zákona o ochraně ovzduší umožní od ledna 2017 také kontroly domácích kotlů. Mělo by se však jednat až o krajní řešení, když existuje opakované důvodné podezření na porušení zákona.

Aktuálně: V regionu jsou ideální rozptylové podmínky

V Moravskoslezském kraji aktuálně panuje velmi dobrá až dobrá kvalita ovzduší. Hodnoty prachových částic PM10 se pohybují hluboko pod zákonnou normou (limit pro polétavý prach je 50 mikrogramů na metr krychlový).

Aktuální stav ovzduší v Moravskoslezském kraji
Zdroj: www.ct24.cz/ČHMÚ

Například v první polovině listopadu však byla situace mnohem závažnější. Nejhorší podmínky byly ve Věřňovicích a také v Rychvaldu na Karvinsku, kde meteorologové kvalitu ovzduší označili za „špatnou“. Ve Věřňovicích bylo 9. listopadu mezi 7:00 až 8:00 naměřeno 151 mikrogramů prachu na metr krychlový.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší v zemi. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl a doprava, ale i topení v domácnostech nebo škodliviny, které vítr přináší ze sousedního Polska. 

Kvalita ovzduší má vliv také na zdraví obyvatel. Podle studie českých vědců totiž mají matky a novorozenci z Karviné, kde bývá kvalita ovzduší časo zhoršená, v krvi vyšší koncentrace prachových částic a rakovinotvorného benzoapyrenu ve srovnání s těmi, kteří žijí v Českých Budějovicích, tedy v regionu, kde se znečištění ovzduší tak čsto nevyskytuje. Odborníci zároveň dodali, že smog negativně ovlivňuje dětský imunitní systém a také vývoj centrální nervové soustavy.