Policejní národní centrála řeší vztahy Jihomoravského kraje s lobbistkou Mrencovou

Vztahy Jihomoravského kraje s firmami spojované se jménem lobbistky Jany Mrencové řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podnět k prověření jejich spolupráce dal už dříve brněnský státní zástupce Jan Petrásek na základě informací z médií. Poté podal trestní oznámení také právník Petr Němec. Na zahájení trestního řízení, které je vedeno proti neznámému pachateli, upozornil Český rozhlas.

Podle žalobce Jana Petráska důvodem, proč případ řeší NCOZ, je skutečnost, že jedním z podezřelých je i hejtman Hašek. „V takovém případě patří případ policejní centrále. V této chvíli je podezření, že jde o přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku úmyslně anebo z nedbalosti,“ uvedl Petrásek.

Provinění může spočívat například v „placení za nic“, případně v suplování práce, kterou měl dělat tiskový odbor. „Vyžádáme si od krajského úřadu veškeré listiny, materiály, faktury, které se týkají spolupráce se zmíněnými firmami a následně budeme řešit, zda byly služby skutečně poskytnuty, jak byly fakturovány,“ dodal žalobce.

NCOZ se začala zabývat spoluprací kraje s lobbistkou (zdroj: ČT24)

To, že firmy spojované s lobbistkou Mrencovou inkasovaly od kraje peníze za neodvedenou práci, uvedla už dříve bývalá mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Současná mluvčí upozornila na to, že krajaský úřad, ani hejtman nemají o údajném vyšetřování informace. „Je zvláštní, že média mají informace o údajném vyšetřování vedeném Národní centrálou proti organizovanému zločinu, které má být ze zákona neveřejné. Prověření celé záležitosti nicméně hejtman vítá,“ uvedla mluvčí Eliška Windová.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) se nejprve ke kauze pro ČT nechtěl vyjádřit, nakonec ale případ okomentoval. „Trestní oznámení může podat kdokoli na kohokoli v jakékoli věci a policie pak ty věsi standardně šetří. To je právní stát. Já věřím, že policie objektivně vyšetří i toto trestní oznámení,“ uvedl hejtman.

Smlouvy, které kraj uzavřel s danými firmami, prověřuje krajský úřad. Věcí se nejspíš bude zabývat i kontrolní výbor zastupitelstva.

Kdo je neexistující mluvčí kraje?

Diskusi o metodách mediální propagace kraje rozpoutal před časem článek Mladé fronty DNES. Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Podle svědectví bývalé oficiální mluvčí kraje Denisy Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily pod tímto jménem rozesílala lobbistka Mrencová.

V rozhovoru pro Deník Referendum Kapitančiková uvedla, že hejtman věděl, kdo se pod pseudonymem Proutníkové skrývá. Hašek naopak prohlásil, že Lucii Proutníkovou nezná a nikdy ji nepotkal a že neví, kdo to je. Z e-mailové adresy Proutníkové přitom chodila několik let médiím vyjádření hejtmana Michala Haška (ČSSD) i avíza na akce s jeho účastí. Hašek již dříve uvedl, že Proutníkovou nezná. 

Tisková konference ČSSD ke kauze „falešné mluvčí“ (zdroj: ČT24)

Agentura vykazovala neodvedenou práci

Agenturám spojovaným s lobbistkou Jihomoravský kraj zaplatil od roku 2011 3,75 milionu. Jihomoravský krajský úřad v minulosti platil za služby jak Marketingovému centru Profil, tak Producentskému centru Profil. První firmu ovládá Miloš Skácel, za druhou jako prokuristka vystupuje nepravomocně odsouzená Mrencová, která je spolu se Skácelem ve firmě také společnicí.

Kraj už dříve uvedl, že platil za různé specializované tréninkové semináře, odborné konzultace, analýzy či poradenskou činnost a také za publikované články o činnosti Jihomoravského kraje. „Právě u nich se ale České televizi podařilo zjistit, že si agentura vykazovala činnost, kterou zřejmě nikdy neodvedla,“ uvedla v srpnu redaktorka ČT Barbora Žítková.

Jako svou práci si například Marketingové centrum Profil vykázalo články v deníku Právo – jejich autor však odmítl, že by s centrem spolupracoval. Bývalá mluvčí Jihomoravského kraje uvedla, že Mrencové posílala zprávy a fotky vypracované krajskými pracovníky, které pak Mrencová posílala zpět a fakturovala si za ně peníze.

Hejtmana kvůli kauze kritizovali politici

Haška kvůli této kauze kritizovali i zástupci některých jiných stran. Předsednictvo jihomoravského krajského výkonného výboru ČSSD v srpnu vzalo hejtmanovo vysvětlení ke kauze „falešné mluvčí“ na vědomí. Odmítlo také zpochybňování krajské volební kandidátky a jejího lídra, jímž je právě Hašek. Hašek v srpnu uvedl, že prověření věci vítá a že kraj poskytne potřebnou součinnost