Jižní Morava z ptačí perspektivy. Turistům nabízí kraj nejvíc rozhleden v zemi

Jihomoravský kraj drží se svými 50 rozhlednami v České republice prvenství. Turistům nabízí výhledy z hradních věží i nově postavených rozhleden různých výšek a tvarů. Telekomunikační stožáry tvoří minimum, naopak vznikají menší obecní a také vinařské rozhledny.

Jednou z typických obecních rozhleden je 19 metrů vysoká rozhledna Vladimíra Menšíka v Hlíně u Ivančic. Turistům je otevřená už devět let. Teď se obec rozhodla obnovit nátěry, opravit interiér a upravit okolí za zhruba čtvrt milionu korun. „ Vstupné je sice symbolické, 10 korun, turisté ale mají o rozhlednu takový zájem, že se nám ta investice vyplatí. Obec určitě neprodělává,“ říká starosta obce Miloš Dostalý (nez.).

Obec opravuje rozhlednu Vladimíra Menšíka v Hlíně (zdroj: ČT24)

Rozhledny nabízejí pohledy do vinohradů i na památky

Za posledních deset let se počet rozhleden na jihu Moravy zdvojnásobil. Teď jich má nejvíc v celé České republice. Nejstarší je věž v zámeckém parku v Uherčicích z roku 1801, nejnovější rozhledna v Mikulčicích. Zřejmě nejmalebnější a turisty nejvíc vyhledávaný je Minaret v Lednicko-Valtickém areálu. Ten prošel v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí exteriéru i interiéru. Krásný pohled na rozkvetlé mandloně nabízí na jaře turistům rozhledna v Hustopečích. Poblíž vinařské cyklostezky je zase například rozhledna Slunečná, která nabízí výhled do kraje vinic.

Rozhledny v Česku rostou jako houby po dešti

V České republice mohou zájemci o krásné výhledy do krajiny navštívit téměř čtyři stovky rozhleden. Rozhledny v Česku rostou jako houby po dešti. Za poslední dva roky jich přibyly tři desítky. Především v horách a pohraničí. Unikátní rozhledna ve tvaru šroubovice DNA o výšce 36 metrů vyrostla loni na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Věž rozhledny do tvaru šroubovice, která navíc bude v noci zajímavě osvětlena, navrhl architekt Václav Hlaváček. Na její stavbu se skládali lidé ve veřejné sbírce.

Na Krušné hoře nedaleko Hudlic na Berounsku zase vyrostla nová rozhledna Máminka. Stavba z dílny architektů z ateliéru Huť architektury byla postavena v nadmořské výšce 606 metrů na místě někdejší dřevěné triangulační věže. Měří 33 metrů a na její vrchol vede téměř sto schodů.

Nejunikátnější je zřejmě Stezka v oblacích v Dolní Moravě. Specifická konstrukce ze dřeva a oceli se nachází v nadmořské výšce 1116 metrů poblíž chaty Slaměnka v pohoří Králického Sněžníku. Délka zapletené Stezky v oblacích je 700 metrů, turisté se po ní dostanou do výšky 55 metrů nad okolní terén. Lávka je doplněna o různé atrakce, třeba o odpočinkovou síť nebo tunel. Na vrchol se po dřevěné cestě dá vyjet i s kočárky a invalidními vozíky.