Nohy padesát metrů nad zemí a hlava ve výšce 1116 metrů nad mořem

Unikátní projekt nejen v Evropě, ale i na světě. Taková je podle zástupců horského střediska Dolní Morava na Orlickoústecku nová Stezka v oblacích. Specifická konstrukce ze dřeva a oceli se nachází v nadmořské výšce 1116 metrů poblíž chaty Slaměnka v pohoří Králického Sněžníku.

Ze stezky je možné vidět hlavní hřeben Jeseníků, údolí řeky Moravy a samozřejmě i masiv Králického Sněžníku. Za velmi pěkného počasí lze v dálce spatřit Krkonoše.

Stezka v oblacích je sice otevřená už od začátku prosince, hlavní sezona začíná ale až během posledního adventního víkendu. Jak v neděli krátce po dvanácté hodině informoval reportér ČT Martin Laštůvka, na stezku už od rána dorazily stovky návštěvníků.

Lidé se k vyhlídce dostanou buď lanovkou, která jezdí každou hodinu, a nebo můžou jít pěšky. Autem se nahoru vyjet nedá.

Délka zapletené Stezky v oblacích je 700 metrů, turisté se po ní dostanou do výšky 55 metrů nad okolní terén. Lávka je doplněna o různé atrakce, třeba o odpočinkovou síť nebo tunel. Na vrchol se po dřevěné cestě dá vyjet i s kočárky a invalidními vozíky.

„Mám trochu chvění v žaludku. Je to nepříjemný pocit, ale když odhodíte zábrany, tak paráda,“ konstatovala turistka Ludmila Ondráčková.

Zprávy: Stezka v oblacích (zdroj: ČT24)

Informačních tabule po celé délce stezky návštěvníkům nabízejí zajímavosti z okolí stavby, informace o historii údolí a mracích jako meteorologickém jevu.

Kdo se nechce po stezce vracet stejnou cestou zpátky, může z rozhledny sjet stometrovým tobogánem, který je částečně prosklený. Jak ale uvedl zástupce střediska Relax a sport Dolní Morava Martin Gál, tobogán je z bezpečnostních důvodů přes zimu zavřený. Fungovat bude až od jara.

Stezka vyšla zhruba na sto milionů korun a jde o jednu z dalších atrakcí, která má do horského střediska Dolní Morava přilákat nové návštěvníky.