Čínská medicína míří do Hradce, nemocnice smí vstoupit do nadace

Vláda souhlasí s tím, aby Fakultní nemocnice Hradec Králové vstoupila do Nadačního fondu TCM, jehož prostřednictvím bude hrazena výstavba kliniky tradiční čínské medicíny. „Ačkoli české zdravotnictví stojí na základech západní medicíny, chceme výstavbou kliniky podpořit tradiční čínskou medicínu jako jeden z možných podpůrných prostředků pro další úlevu od bolestí a obtíží. Podle doposud projevovaného obrovského zájmu si troufám předpovědět klinice úspěch u pacientů,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Kabinet schválil založení fondu, jehož zakládací listina byla podepsána při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Čínský partner do nadace vloží deset milionů eur (asi 270 milionů Kč).

Ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula rozhodnutí kabinetu přivítal. „Nyní pokračujeme v přípravě dokumentace k výstavbě, předpokládáme, že nejpozději letos v listopadu bychom měli začít s výstavbou kliniky,“ řekl Prymula. Stavba by měla být dokončena v dubnu 2018. Spoluzakladatelem fondu je čínská firma CEFC China Energy Company Ltd.

Čínská medicína míří do Hradce (zdroj: ČT24)

Od října 2015 funguje v nemocnici ambulance za účasti čínských specialistů, provozuje akupunkturu či bylinnou terapii. Vyšetřila už stovky pacientů. Ministr využití čínské medicíny podporuje, je podle něj blízká metodám českého lázeňství. Využití vidí u chronických bolestí či psychosomatických onemocnění, v žádném případě při léčení rakoviny či onemocnění srdce. Pukyňova lékařská společnost a Česká lékařská komora aplikaci čínské medicíny odmítají, protože podle nich není vědecky ověřená.

Do budoucna by se Česko mělo podle plánů organizátorů stát centrem čínské medicíny pro střední a východní Evropu, královéhradecká klinika by měla být také vzdělávacím a výzkumným centrem a měla by spolupracovat se šanghajskou nemocnicí.