První slůně počaté v Praze dostalo královské jméno Maxmilián

Křest sloního mláděte v pražské zoo (zdroj: ČT24)

První slůně počaté v pražské zoologické zahradě dostalo jméno Maxmilián. Říkat se mu bude podle českého krále z habsburského rodu Maxmiliána II., jenž nechal v 16. století dopravit do střední Evropy vůbec prvního slona. Zvíře pocházelo z dnešní Srí Lanky, stejně jako matka současného dvouměsíčního slůněte Janita. Sloního samečka přišel pokřtít třeba ministr zahraničí Lubomír Zaorálek i jeho srílanský protějšek.

Sloní sameček se v trojské zoo narodil na začátku dubna. Stal se tak vůbec prvním slůnětem, které se v Praze nejen narodilo, ale bylo zde i počato. Jména se mládě dočkalo až po dvou měsících. Říkat se mu bude Maxmilián, zkráceně Max.

Jeho matku Janitu přivezli pracovníci zoologické zahrady před čtyřmi roky ze Srí Lanky. Křtin se proto účastnil i tamní ministr zahraničí Mangala Samaraweera. „Sloní diplomacie je velmi výjimečný způsob diplomacie, kterou Srí Lanka praktikuje od antických dob. Podle historických záznamů dokonce poskytla slůňata královskému dvoru v Římě,“ uvedl.

„Je to velká pomoc pro diplomacii, protože to vytváří vztahy takovým i často neformálním způsobem a navíc Srílančané si nesmírně váží slonů,“ dodal český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Slavnostního křtu se zúčastnili pražská primátorka Adriana Krnáčová, ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek a srílanský ministr zahraničí Mangala Samaraweera
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Podle chovatelů ale Maxmilián v Praze nezůstane. Až vyroste, zřejmě se přesune do jiné zoologické zahrady k jiné sloní skupině. „Neměl by tady žádnou perspektivu. Vyrostl by zde mezi svými sourozenci, takže to rozhodně není atraktivní chovatelský model,“ vysvětluje kurátor sloního pavilonu Pavel Brandl.

Zatím se ale Max soustředí zejména na objevování světa kolem sebe. Od porodu přibírá kilo denně a každý den vypije dvanáct litrů mléka. „Je to velmi živé slůně. Předvedl se tam v některých chvílích docela až agresivně. Je to sameček, bude to sloní býk“ dodává ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Pražská zoo chová slony už od roku 1933 a je možné, že na podzim už se dočká dalšího přírůstku.