Kraj otevírá vlastní lékárny, soukromníci se bojí likvidace

UDÁLOSTI: Společnost Královéhradecká lékárna expanduje (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj se chystá přímo konkurovat svým podnikatelům – lékárníkům. Společnost Královéhradecká lékárna, ve které má kraj většinový podíl, začne kromě hromadného dodávání léků do nemocnic také provozovat běžné lékárny ve městech. Zavedení lékárníci vykládají krok kraje tak, že teď budou „ze svých daní platit svoji likvidaci“.

První provozovnu chce Královéhradecká lékárna otevřít v Hořicích. V devítitisícovém městě přitom už jsou čtyři lékárny, pátá vznikne v bezprostředním sousedství jedné z těch, které již existují. Jejich majitelé se na kraj, který vstup své společnosti na trh lékáren schválil, zlobí. „Člověk si myslí, že kraj má, vystupovat morálně, eticky. Ne, že bych si téměř ze svých daní měl zaplatit svoji likvidaci,“ podotkl hořický lékárník Miloš Koukol.

Kromě Hořic mají krajské lékárny vzniknout i v krajském městě, v Nové Pace, Kostelci či Borohrádku. Opoziční zastupitel Vladimír Derner (KDU-ČSL) je přesvědčen, že Královéhradecká lékárna bude mít díky svému byznysu s nemocnicemi velkou výhodu. „Má monopol na dodávky do krajských nemocnic. To jí dává konkurenční výhodu, která umožní zbourat veškerou konkurenci,“ poznamenal. 

Ředitel a menšinový akcionář Královéhradecké lékárny Jaroslav Nádvorník naopak tvrdí, že společnost žádnou výhodu díky své spolupráce s nemocnicemi mít nebude. „Nemáme tak významnou sílu, abychom někoho položili,“ řekl. Současně však míní, že je třeba posilovat a chovat se tržně. „Obchod není láska,“ poznamenal.

Společnost založil kraj před sedmi lety, aby zajišťovala dodávky léků pro krajské nemocnice. Má 300milionový obrat, letos vyplatila dividendu 21 milionů. Krajská koalice, kterou tvoří ČSSD a KSČM, podnikání společnosti chválí – argumentuje tím, že nemocnicím vydělává.