Den s českou královnou Johankou otevřel Podbrdské muzeum

Rožmitál pod Třemšínem – Historická slavnost Den s královnou Johankou se v Rožmitále pod Třemšínem konala už poosmé, letos s podtitulem Procházka do minulosti. Hlavním bodem programu totiž bylo otevření nového Podbrdského muzea. Jeho vybudování stálo přes 70 milionů korun, přispěla Evropská unie.

Královna Johanka, druhá žena Jiřího z Poděbrad, přijela opět po roce na návštěvu do svého rodného města, její první kroky vedly tentokrát do nově vybudovaného Podbrdského muzea. Historická expozice v přízemí přibližuje právě její dobu vlády. „Politicky byla velmi angažovaná, což bylo v té době nezvyklé. Snažila se králi pomáhat, dokonce v době jeho nepřítomnosti vedla boje na koních,“ říká představitelka královny Alžběta Gilíková.

Muzeum ilustruje i život obyčejných lidí z Podbrdska, včetně jejich lidové tvořivosti: chrám svatého Víta ze stébel žitné slámy vyráběl místní umělec osm let. K vidění je i největší sbírka vyřezávaných dřevěných erbů měst a šlechtických rodů. Poslední patro přibližuje další slavnou osobnost kraje pod Třemšínem, skladatele Jakuba Jana Rybu. Vedoucí Podbrdského muzea Hana Křepelková informovala, že jeho nejslavnější skladba Česká mše vánoční vznikla právě v Rožmitále a také tady byla poprvé v roce 1796 uvedena na historických varhanách v kostele Povýšení svatého Kříže.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Přebudovat rozsáhlý komplex bývalé továrny Agrostroj na muzeum trvalo téměř dva roky, více než 70 milionů korun získalo město z regionálního operačního programu. Expozice se pro veřejnost otevřou 1. července.

Představitelka královny Alžběta Gilíková
Zdroj: ČT24