V Holovousích vyroste zbrusu nové šlechtitelské centrum

Holovousy - Čeští ovocnáři budou mít špičkové výzkumné a šlechtitelské centrum na světové úrovni. Má vzniknout za téměř 600 milionů v Holovousích na Hořicku. O dotacích převážně z evropských peněz rozhodlo ministerstvo školství. Výzkumný ústav zatím využívá chátrající budovy a techniku, která má k jedinečnému pracovišti opravdu daleko.

V holovouských laboratořích vznikají nové české odrůdy ovoce, bojuje se tady proti chorobám a škůdcům. V minimálně pozměněné podobě už třiatřicet let. „Pokud sem přijede někdo ze zahraničí, diví se podmínkám a typům přístrojů, na kterých musíme pracovat,“ popisuje Jiří Sedlák z ovocnářského ústavu. 

Proto vznikl projekt na výstavbu nového ústavu na zelené louce. Ještě nedávno to ovšem vypadalo, že žádná dotace - a tedy ani nová pracoviště - nebudou. Dlouho se totiž nedařilo od soukromníků vykoupit všechny potřebné pozemky.

Vzniknou nové, moderně vybavené laboratoře, skleník a rekonstruované sklady ovoce. Staré zůstanou jenom sady, jejichž součástí je unikátní genofond 2300 ovocných odrůd. Mezi nimi i ty, které se jinak v České republice, některé i v Evropě, nevyskytují. V areálu by se měli vzdělávat a radit čeští ovocnáři.

Investice by měla být dokončena do roku 2015. K dosavadním sedmdesáti zaměstnancům přibude třicet dalších, z toho patnáct vysokoškoláků.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)