Sever republiky zasáhly bouřky s kroupami. Meteorologové varují před deštěm, hrozí i povodně

Velmi silná bouřka s kroupami zasáhla ve středu v podvečer Jeseníky, později i oblast Bohumína. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo za půl hodiny kolem 40 milimetrů srážek. Bouřky jsou i na severovýchodě Čech. Pro sever republiky platí na část noci výstraha na silné bouřky, které se znovu vrátí ve čtvrtek odpoledne. Na jihu a západě Čech bude celou noc vydatně pršet. Zejména řekám pod Krkonošemi a Jizerskými horami a také v oblasti Českého lesa hrozí povodně, hladiny mohou dosáhnout až druhého stupně.

Výstraha na bouřky, respektive vydatný déšť platí pro noc ze středy na čtvrtek i pro většinu čtvrtka pro velkou část republiky s výjimkou pásu, který se táhne z jihu Moravy na severozápad Čech. Bouřky s kroupami hrozí hlavně v severní části republiky, v jižních a západních Čechách spíše déšť bez krup a blesků.

Výstraha na silné bouřky. Platí 12. 5. do 22:00 a 13. 5. od 10:00 do 20:00
Zdroj: ČHMÚ

„Nejvyšší úhrny se vyskytnou pravděpodobně v Plzeňském, popřípadě v Karlovarském kraji. Ve čtvrtek odpoledne bude déšť slábnout,“ uvedli meteorologové. Lidé by měli být opatrní zejména při jízdě autem.

Zatím se ale nejprudší bouřka vytvořila nad Jeseníky. Podle ČHMÚ spadlo v podvečer kolem 40 milimetrů za 30 minut. Později se bouřky vyskytly i v Krkonoších a Orlických horách. Na silnou bouřku s přívalovým deštěm upozornili před devátou večer meteorologové v oblasti Bohumína, i zde odhadli srážkový úhrn na 40 milimetrů za půl hodiny.

Vážné dopravní komplikace počasí zatím nezpůsobilo, pouze na jesenické silnici II/455 u Velkých Kunětic je podle silničářů bahno. Pokrylo asi dvoukilometrový úsek.

Výstraha na vydatný déšť: platí do 13. 5, 12:00
Zdroj: ČHMÚ

Řeky se mohou rozvodnit

Kromě výstrahy na bouřky či vydatný déšť vydali meteorologové také výstrahu, podle které se mohou rozvodnit některé řeky. Týká se jihu a západu Čech – celého Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje a také západní části Středočeského kraje – a také severu Čech pod Krkonošemi a Jizerskými horami. V Českém lese na Mži a Radbuze a také na Jizeře nad Jilemnicí, případně na jejich přítocích by mohlo být dosaženo i druhého stupně povodňové aktivity, jinde prvního.

Zejména v oblasti Krkonoš a Jizerských hor je možné dosažení vyšších povodňových stupňů i proto, že řeky stále doplňuje i voda z tajícího sněhu.

Zatím není povodeň nikde s výjimkou přehradní nádrže Labská v Krkonoších, kde ale drží vodohospodáři hladinu vysoko již třetím dnem. V noci na středu byla na prvním stupni také hladina Labe ve Špindlerově Mlýně, již nad ránem se však vrátila pod jeho spodní hranici.

Výstraha na povodně: platí do odvolání
Zdroj: ČHMÚ

Ani ve středu neodolaly všechny teplotní rekordy

Napříč republikou se ve středu výrazně lišily teploty. Na západě bylo chladněji než na východě, kde – podobně jako v předchozích horkých dnech – padly některé denní teplotní rekordy.

Ve Valašském Meziříčí bylo odpoledne o desetinu stupně tepleji než 12. května 1958, ze kdy byl dosavadní denní teplotní rekord o hodnotě 27,8 stupně Celsia. V Horní Bečvě na Vsetínsku bylo 26,1 stupně, což bylo stejně jako v roce 1991. Celých 28 stupňů naměřili ve Vsetíně, což však historický rekord pro 12. květen nebyl.

Velmi rozdílné teploty budou v Česku i ve čtvrtek. Zatímco v Chebu bude maximálně devět stupňů, v Ostravě devatenáct.