Hasiči na Ostravsku zaznamenali po bouřkách stovky výjezdů, další vydatné srážky se čekají v neděli

Události ČT: Česko opět potrápily silné bouřky (zdroj: ČT24)

Hasiči v Moravskoslezském kraji zaznamenali po pátečních silných bouřkách až 266 výjezdů, nejvíce na Novojičínsku. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů nebo odstraňovali popadané stromy. Další silné bouřky zasáhnou podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) většinu Česka také v neděli, na jihu a východě Čech dokonce hrozí rozvodnění zejména menších toků, ke kterému by mohlo dojít v noci na pondělí.

Hasiči vyjížděli k celkem 266 zásahům, nejvíce jich bylo v Moravskoslezském kraji – na Novojičínsku 78, na Opavsku 38 a na Karvinsku 21. Hasiči z Frýdecko-Místecka museli vyjíždět čtrnáctkrát. Desítky výjezdů zaznamenali také v Olomouckém kraji. 

Například v Jeseníku nad Odrou přívalový déšť zatopil sklepy i prostory v centru obce. „Hasiči museli před záplavou ochránit trafostanici – vykopali několik provizorních kanálů ze vzniklé laguny do řeky, a tím se jim podařilo udržet hladinu vody pod kritickým místem. Před zatopením ochránili rovněž kulturní dům, vodu odčerpávali i z jednoho bytu v domově seniorů,“ řekl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Třetí povodňový stupeň v sobotu dopoledne krátce platil na řece Hané na Prostějovsku, během odpoledne ale hladina klesla zpět na první stupeň. První stupeň povodňové aktivity zůstává v Olomouckém kraji v platnosti také na říčce Romži v Polkovicích na Přerovsku a na potoce Brodečce v Otaslavicích na Prostějovsku.

Ve Studénce se vylil z břehů Butovický potok, stejná situace nastala později také přímo v Ostravě. „Hasiči museli po 20:00 odčerpávat vodu z několika garáží, uvolňovat kanálové vpusti či odstranit několik stromů. Na některých místech stavěli hasiči hráze z pytlů,“ doplnil mluvčí. Na prodloužené Rudné se po silném dešti dokonce sesunul na vozovku svah.

Hasiči odčerpávali vodu také na několika místech v Ústeckém kraji. V Ústí nad Labem voda zatopila silnici v Drážďanské ulici pod viaduktem a na křižovatce v Opletalově ulici. V Povrlech na Ústecku vnikla voda do stavebnin. V Litoměřicích v Mrázově ulici spadl strom na auto.

V neděli zasáhnou bouřky většinu krajů

Velmi silné bouřky by mohly v Česku pokračovat i v sobotu a zejména pak v neděli, kdy mají být i extrémně silné. Víkend bude navíc velmi teplý, na některých místech může teplota přesáhnout až tropickou třicítku.

Výstraha před silnými bouřkami platí od nedělního poledne do 23:00 ve všech krajích kromě Karlovarského, Ústeckého a Zlínského. Hladiny menších toků by mohly stoupat zejména v noci na pondělí a to v Jihočeském, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji.

Výstraha ČHMÚ (27. 6. 2020)
Zdroj: ČHMÚ

Při bouřkách mohou padat kroupy, vyskytnou se přívalové deště a vítr bude mít místy v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu, informovali meteorologové.

ČHMÚ doporučuje, aby se lidé vyvarovali koupání nebo jízd loděmi po vodních tocích. Do zaplavených míst by neměli vůbec chodit a vjíždět vozidly. Kvůli podmáčené půdě navíc hrozí i pády stromů.

Původní výstrahu z rána před nebezpečím záplav ČHMÚ zrušil. Platila do 15:00 pro Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.