Proč nemůžu do kina ani k babičce? ČT :D informuje děti o koronaviru a nabízí vzdělávací hry

ČT :D zprovoznilo infostránku o koronaviru pro děti (zdroj: ČT24)

Web ČT :D zprovoznil infostránku o koronaviru pro děti, na které radí, co dělat, když děti nemůžou navštěvovat školu. Zároveň nejmenším vysvětluje koronavirus i důvody současných opatření. Kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií ČT Štěpánka Sunková řekla, že informace by měly dostávat i děti – jen v jiné formě. ČT :D zároveň chystá propojení s projektem UčíTelka, který v pondělí startuje na ČT2.

 ČT :D spustilo informační stránku o koronaviru hned den poté, co děti zůstaly na základě rozhodnutí vlády doma. „Čelili jsme dotazům dětí, co se děje, takže ta stránka byla k dispozici v podstatě okamžitě,“ řekla Sunková.

V tuto chvíli se pracuje na zlepšení webové stránky ČT :D Nenudím se doma, která má dětem nabídnout několik možností, jak si zkrátit dlouhou chvíli poté, co jim skončí domácí výuka a budou mít hotové všechny úkoly. 

Děti je potřeba uklidnit, zároveň by ale měly vědět, co se děje

Na stránce o koronaviru je hned několik praktických informací pro děti, jak se mají chovat, jaká pravidla by měly dodržovat, případně proč dochází k tak velkým opatřením, která se jich týkají. „Dětem se nemá ani lhát, ani jim zatajovat informace. Důležité je říct jim to nějakým srozumitelným způsobem,“ upozornila Sunková. Web se také snaží děti uklidnit.

Na infostránce jsou navíc i různé odkazy, například na linku bezpečí. Podle Sunkové ani někteří dospělí nedokážou sami čelit strachu, a děti se tak často potřebují s dotazy obrátit i na někoho jiného. Od pondělí budou moci děti přímo na stránkách psát také různé vzkazy. 

Infostránka se snaží dětem vysvětlit i to, proč by po nějakou dobu neměly navštěvovat například své prarodiče. Děti totiž nejsou rizikovou skupinou, pravděpodobně ani jejich rodiče, největší nebezpečí hrozí právě starším lidem, riziko se zvyšuje, pokud trpí závažnou chorobou.

Tvůrci stránek připomínají i nutnost dodržování hygieny, „Chystáme krátká informativní videa o tom, co dělat, co nedělat a jakým způsobem,“ řekla Sunková. 

Nudíte se? Dívejte se na Déčko

Déčko se soustředilo nejenom na informování o současné situaci, ale také na to, jak děti zabavit v době, kdy tráví doma mnohem více času než obvykle. „Hned ten první den jsme vybrali ty nejhezčí pohádky, nejlepší seriály, které jsou k dispozici na stránkách. Udělali jsme výběr her, máme tam spoustu logických,“ doplnila Sunková.

Děti na webových stránkách Déčka hledají nejen pohádky a seriály, ale také právě hry. Proto se tvůrci stránek rozhodli zařadit do seznamu i logické a vzdělávací hry zaměřené například na cizí jazyky. ČT :D zároveň nechce děti držet jenom u počítačů a televizí, klade důraz i na to, aby šly na procházku nebo se projet na kole. 

Nastupuje UčíTelka

Česká televize reaguje na plošné uzavření škol i speciálním vysílacím programem UčíTelka, který na programu ČT2 odstartuje v pondělí. Vyučování prostřednictvím televizní obrazovky bude pro žáky prvního stupně základní školy probíhat každý den, v úterý a ve čtvrtek ČT pomůže v pořadu Škola doma s přípravou na přijímací zkoušky. 

Pořad UčíTelka nabídne živě vysílané výukové bloky vedené vystudovanými pedagogy. ČT jej spustí prozatím na dobu jednoho měsíce. Provázet jím budou moderátorky Petra Křížková a Kateřina Bílková. Pořadem Škola doma budou provázet Lenny Trčková a Alena Zárybnická. 

Na projektu UčíTelka spolupracuje právě i ČT :D, které nabídne na stránkách i odkazy na pořad a doplní i další výukové programy. „Máme vytipované hry, které souvisí s jednotlivými předměty, a byť to není primárně učení, tak se budeme snažit to propojit i tím, že nabídneme k tomu učivu i konkrétní hry,“ doplnila Sunková.