S DVB-T2 zůstává funkce „červeného tlačítka“ s archivem vysílání, některé přístroje ji ale nepodporují

I po přechodu na nový standard pozemního (terestrického) vysílání DVB-T2 mají diváci možnost využívat funkce, k nimž vede červené tlačítko na jejich ovladači. Jde o HbbTV, tedy hybridní televizi, která vysílání na kanálu doplňuje pomocí internetového připojení o přístup k dalším aplikacím, v případě České televize třeba archivu odehraných pořadů iVysílání. Pokud ovšem lidé volí pro příjem DVB-T2 cestu nového set-top boxu, musí pečlivě vybírat, aby přístroj podporoval HbbTV. Mnohé modely ji totiž nezahrnují.

HbbTV, která se tradičně spouští pomocí červeného tlačítka na ovladači, funguje u DVB-T2 stejně jako v předchozí pozemní distribuci DVB-T. Přechod na nový standard nemá žádný vliv na funkčnost hybridní televize. To ale platí pouze za předpokladu, že nové zařízení pro příjem DVB-T2 podporuje technologii HbbTV, tedy buď službu umožňuje samotná chytrá televize, nebo set-top box.

Pokud se divák rozhodne pro nový chytrý televizor, tak by neměl mít se zprovozněním HbbTV problém, protože drtivá většina z nich tuto funkci podporuje. Pokud lidé plánují vyřešit přechod na DVB-T2 pomocí set-top boxu, tak mají značně omezený výběr, pakliže chtějí využívat funkce červeného tlačítka. Na trhu je totiž jen několik set-top boxů DVB-T2 s podporou HbbTV. Obvykle jde o dražší modely.

Nelze počítat s tím, že by šlo zkombinovat nový set-top box bez podpory HbbTV se starou televizí, která umožňovala HbbTV, ale není vybavená pro DVB-T2. Na takovém televizoru už totiž nebude fungovat červené tlačítko. V momentě, kdy jsou přijímány televizní kanály přes set-top box, se z původního chytrého televizoru stává monitor. Tedy pouze zobrazovač výstupu ze set-top boxu.

Starší pořady i informace o počasí

Zkratka HbbTV znamená Hybrid Broadcast Broadband TV. Pro její využití je nezbytné mít také internetové připojení. Česká televize službu nazývá ČT bod. Uživatelé se přes ni dostanou nejen na archiv pořadů iVysílání, ale i k dalším aplikacím typu Počasí, TV program, moderní teletext či dětské aplikace. Zvláštní pozornost věnuje ČT významným sportovním událostem, zejména v ledním hokeji nebo ve fotbale. V HbbTV se tak lze setkat i s řadou sportovních přenosů dostupných pouze on-line.

Pokud jde o DVB-T2, to bude v následujících měsících definitivně nahrazovat vysílání ve standardu DVB-T. Přechod na nový signál je celoevropským procesem, během kterého se část televizního pásma 700 MHz uvolní pro rychlé mobilní sítě 5G.

Vypínání stávajících vysílacích multiplexů DVB-T začne 27. listopadu 2019 v oblasti Prahy a středních Čech. Ten den skončí vysílání multiplexu 1 z vysílačů Cukrák a Žižkov a dalších dokrývačů. Další vysílače a multiplexy pak budou následovat.