Příliš hlasití fanoušci. Na Semilsku soud zakázal bubnovat při fotbalových zápasech

Události ČT: Příliš hlasité fandění na fotbale (zdroj: ČT24)

Bubnování během fotbalových utkání na hřišti SK Studenec na Semilsku se zakazuje. Nepravomocně tak rozhodl tamní okresní soud. Obrátili se na něj lidé, kteří bydlí poblíž hřiště a které hluk fanoušků během víkendových utkání obtěžuje.

Buben, běžný nástroj domácích fotbalových fanoušků na hřišti ve Studenci, zněl v obci od jara do podzimu skoro každý víkend, kdy tu hrají kluby krajský přebor a okresní soutěž. Po žalobě sousedů nyní musí zmlknout.

„Žalovaný je povinen zdržet se rušení žalobců neúměrným hlukem v podobě bubnování a užívání obdobných nástrojů,“ zní rozsudek okresího soudu v Semilech z června letošního roku.

Podle trenéra SK Studenec Martina Hrubého klub rozhodnutí soudu respektuje, ale nesouhlasí s ním. „Bojím se, aby nevznikl nebezpečný precedens pro tisíce klubů v Česku. Přijde mi líto, když se tu hraje fotbal a přijdou sem děti, aby nemohly podpořit své kamarády a nemohly si zabubnovat,“ říká.

Žalobu podala rodina Karla Pokorného, která žije v domě u hřiště. Ten rozhovor odmítl do doby, než soud rozhodne pravomocně. Stěžuje si hlavně na průběh utkání v kopané. „Dochází ke značnému hluku, který žalobci vnímají jako velmi rušivý a nepřiměřený místním poměrům,“ zní tvrzení žalujících.

Okna domu rodiny Pokorných jsou od středu zeleného trávníku vzdálené odhadem 150 metrů. Na webu publikuje pan Pokorný jako svědectví videa, kde dítě pláče v kočárku, zatímco do toho je slyšet buben a fandění z hřiště. 

Šest let sporu

Sekretář SK Studenec Petr Junek ale vidí problém i jinde. „Když sem přijdou fanoušci cizích klubů, tak jim nemůžeme odebrat buben nebo další nástroje. Je to jejich osobní majetek a  případný zásah do osobních práv,“ polemizuje s verdiktem.

Klub podle sekretáře buben utlumil. Naposledy zněl v ochozech před třemi lety. Podle sportovního novináře Luďka Mádla „taková sekačka na trávu udělá možná větší hluk. Když jednou za čtrnáct dní někdo bubnuje při utkání, tak se to snad dá přežít,“ myslí si. 

Spor ve Studenci trvá šest let. Obě strany teď podávají odvolání ke krajskému soudu. Rodina Pokorných chce verdikt přísnější, aby omezil hluk i z restaurace a z akcí na hřišti. Klub žádá zrušení.