„Za nic nehrajú, ani za klobásky.“ Amatérský fotbal na vesnicích ožívá, podmínkou je bezinfekčnost

Události: Návrat fotbalových zápasů na vesnice (zdroj: ČT24)

Fanoušci amatérského fotbalu se konečně dočkali, skončila vynucená covidová pauza, která trvala víc než devět měsíců. Třeba ve Zlínském kraji v neděli mužstva odehrála první mistrovské zápasy. Všichni účastníci by měli doložit bezinfekčnost. U hráčů a rozhodčích je to povinnost, obtížnější už je kontrola u diváků.

Dřív rozhodčí před zápasem kontrolovali jen registrace a barvu dresů, teď nově i prohlášení o zdraví hráčů. A to i před zápasem 1. B třídy mezi Tečovicemi a Veselou. „Máme od každého kluka podepsaný papír, kde je rodné číslo a kde napíše, že je zdravotně v pořádku,“ vysvětlil vedoucí mužstva TJ Sokol Tečovice Stanislav Halgaš.

Předseda mužstva Richard Horáček zároveň uvedl, že většina hráčů i realizační tým jsou očkovaní. Ostatní pak mají testy. „Toto už je o body, je to něco jiného. Těšíme se strašně, hlavně mladí kluci,“ řekl hráč Aleš Ondík.

Kontroly jsou složité

Z místního rozhlasu se během zápasu ozývá, že je nutné u všech diváků kontrolovat bezinfekčnost. Na některých hřištích to ale bude složité. Třeba v Tečovicích není plot, hranice areálu nejsou zřetelné.

V Tečovicích proto se vstupenkou předávali poučení o hygienických pravidlech, pořadatelé ale nikoho z diváků nekontrolovali. „Mě nezajímá Benfica (Lisabon) nebo co, ale tito kluci. Za nic nehrajú, ani za klobásky,“ podotkl místní fanoušek Jiří Barták.

Tečovice nakonec první zápas po dlouhé pauze prohrály. Dalších třicet dnů ještě musí obě mužstva uschovat seznam účastníků, to kdyby se u někoho přece jen projevila nákaza koronavirem.