Filharmonie Brno se po půlstoletí vrací do Carnegie Hall. Hraje i pamětník minulého turné

Filharmonie Brno odehraje sedm koncertů ve Spojených státech, turné začne 8. února v Carnegie Hall. Ve slavném koncertním sále provede v newyorské premiéře symfonii Philipa Glasse, a to za osobní účasti tohoto významného minimalistického skladatele. Vedle tvorby současných amerických skladatelů zazní i díla českých autorů. Do USA se brněnský orchestr vrací po půlstoletí, jeden ze současných filharmoniků je dokonce i pamětníkem první zámořské cesty.

Ve Spojených státech se Filharmonie Brno představila naposledy v roce 1973. Za jeden měsíc odehrála devatenáct koncertů, dva před vyprodanou Carnegie Hall. Při prvním z nich se představil tehdy dvacetiletý houslista Václav Hudeček.

Členem orchestru tehdy byl i houslista Bohumír Strnad, který před americkým publikem zahraje i letos. „Až dneska doceňuji, že jsme tam hráli. Návrat je pro mě důležitý, protože vzpomínky z doby před padesáti lety jsou v podstatě vybledlé,“ přiznává. 

Povolení potřebují hudebníci i nástroje

Do Ameriky se vydá devadesát hudebníků, příprava cesty byla produkčně náročná, byť zkušenosti s dalekými cestami má filharmonie například z koncertních tour po Asii.

„Od prvního setkání s americkou agenturou uplynuly čtyři roky. Tomu obrovskému ansámblu lidí musíme vyřizovat pracovní víza, celý orchestr musí být také očkovaný, musíme vyřizovat cargo, pojištění, certifikáty pro dovoz nástrojů s vzácnými materiály,“ vyjmenovává ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Největší nástroje, jako je tympán nebo harfa, si ale hudebníci pronajmou až na místě. 

Hraje se Janáček i Glass

Na aktuálním americkém turné povede filharmonii její šéfdirigent a umělecký ředitel Dennis Russell Davies. „Jsem velmi rád, že za oceán vezeme českou hudbu. Připravili jsme tři díla Leoše Janáčka, dvě skladby Bohuslava Martinů a tři symfonie Antonína Dvořáka. Kombinujeme je se soudobou americkou hudbou, a to Philipem Glassem, Laurie Andersonovou a Williamem Bolcomem,“ uvedl k programu.

Nejvíce se prý těší na to, až Philip Glass, který je prý jeho dlouholetým přítelem, uslyší svou Symfonii číslo 12 Lodger v provedení brněnských filharmoniků. Jako sólisté s brněnskými hudebníky vystoupí varhaník Christian Schmitt a beninská zpěvačka spojená s world music Angélique Kidjová, přímo pro ni Glass složil sólový pěvecký part.

Filharmonie Brno po půlstoletí koncertuje v USA (zdroj: ČT24)

Ve stejném složení provedl orchestr Glassovu symfonii už dvakrát v roce 2021, a to v české premiéře na festivalu Pražské jaro a o půl roku později při zahájení festivalu Moravský podzim.

Po New Yorku čekají Filharmonii Brno koncerty v Ann Arbor, Palm Desert, Santa Barbaře, Northridge, Kansas City a Lubbocku. V Kansasu se k orchestru připojí americká hudebnice a performerka Laurie Andersonová. Její skladba Amelia vypráví příběh Amelie Earhartové, první ženy, která přeletěla oceán, o devět let později její letadlo zmizelo beze stopy.