Hudební scénou znovu létali Andělé. Chytili je Mirai i Ewa Farna

Záznam: Předávání hudebních cen Anděl Coca-Cola 2021 (zdroj: ČT24)

Česká hudební akademie ve Veletržním paláci rozdala hudební ceny Anděl za rok 2021. Kategorii Sólová interpretka ovládla Ewa Farna, skupinou roku se stali Mirai, v kategorii Sólový interpret byl posmrtně oceněn skladatel a zpěvák David Stypka.

Favoritkou letošního ročníku byla už před vyhlášením výsledků Ewa Farna. Za desku Umami získala nominaci v kategoriích Album i Sólová interpretka, singl Tělo se mohl stát Skladbou či Videoklipem roku. Po třech nominacích získali Vladimír Mišík a jeho Noční obraz i album Dýchej Davida Stypky a kapely Bandjeez.

„Za všemi nominovanými alby stojí výrazné osobnosti tuzemské populární hudby i silný příběh,“ poznamenal předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

Favoritka Farna se svým, ženství tematizujícím albem Umami podle očekávání zvítězila coby Interpretka roku. Stypka nakonec dostal in memoriam titul interpreta minulého roku. Pro album Dýchej všechny písničky napsal a připravil, těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci.

Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko. Kapela v čele se zpěvákem a skladatelem japonského původu Mirai Navrátilem se již v roce 2018 díky debutovému albu Konnichiwa stala objevem roku cen Anděl.

Zpěvák Vladimír Mišík, který před dvěma lety získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám, tentokrát s albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk. Kategorii Jazz ovládla klavíristka Nikol Bóková s albem Prometheus.

Živě, znovu

Letos členové České hudební akademie (ČHA) v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve čtrnácti základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy. Do ní uvedli šestasedmdesátiletého Jaroslava Uhlíře.

Hudební skladatel, zpěvák a moderátor Uhlíř je znám z autorské dvojice se Zdeňkem Svěrákem. Spolu s tímto hercem a scenáristou napsali mnoho hitů pro děti i dospělé. Patří mezi ně Holubí dům, Není nutno, Dělání nebo Severní vítr. Vydali také desky a knihy, účinkovali v dětských představeních z televizního cyklu Hodina zpěvu.

Slavnostní předávání Andělů proběhlo jako klasický živý ceremoniál po dvouleté přestávce, kterou si vynutila pandemie koronaviru. Vystoupila Ewa Farna, David Koller nebo Ben Cristovao, večer ve Veletržním paláci vzdal v podobě vzpomínkového vystoupení také poctu slovenskému hudebníkovi Miroslavu Žbirkovi. Večerem prováděl influencer Martin Mikyska.

UDÁLOSTI: Ceny Anděl se po covidové odmlce vrátily k živým předáváním (zdroj: ČT24)