ČT točí o Kocábovi či Cimrmanovi. Nové dokumenty také zjistí, jak se dělá exekuce nebo škola

Česká televize pracuje na výrobě nových dokumentů, které diváci uvidí na obrazovkách v následujících měsících a letech. Dokumentární cykly rozeberou témata adopce, exekuce či proměny školního vzdělávání. Celovečerní filmy přiblíží osobnosti, jakými jsou básník Jaroslav Seifert, hudebník a politik Michael Kocáb či génius Jára Cimrman.

„Dokumentární tvorba tvoří zhruba polovinu všech projektů schválených v loňském roce do výroby, což zcela jasně ukazuje význam, jaký tento žánr v současnosti má,“ uvádí generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Naléhavost a potřebu zpracovávat dění dokumentární formou výrazně ukázaly zejména poslední dva roky, období celosvětové pandemie a nyní i válečného konfliktu,“ dodává s tím, že snímky reflektují celou škálu témat.

Některé projekty už diváci z obrazovek ČT znají. Například seriál Modrá krev, v němž František Kinský navštěvuje českou šlechtu, či cyklus Mistři medicíny představující české lékaře. Oba projekty se dočkají pokračování.

Seriály o adopci, exekuci i škole

Nové dokumentární projekty se často věnují sociálním otázkám. Seriál Adopce – cizí dítě sleduje příběhy osvojení, Plné hnízdo reflektuje pěstounskou péči. Problém života ve finančních obtížích otevře cyklus V exekuci. Petr Dvořák doufá, že vyvolává celospolečenskou diskusi podobně jako dokument o sexuálních predátorech V síti.

Tyto dva filmy spojuje jedna z tvůrkyň Barbora Chalupová. „Stále bohužel panuje přesvědčení, že si za exekuce mohou lidé sami, protože si půjčili na dovolenou nebo na vánoční dárky. Málokdo ji vnímá jako společenský problém, který je zapříčiněn především nesprávným systémovým nastavením,“ nastiňuje režisérka.

Nekončící je diskuse o podobě vzdělávání, protože jde o téma, které se dotýká prakticky každého. Podle scénáře Tomáše Feřtka, který je spoluautorem oceňovaného hraného seriálu o školním ombudsmanovi Ochránce, vzniká cyklus Jak se dělá dobrá škola. Všímá si většinou veřejných škol.

„Tento dokumentární cyklus je upozornění rodičům, jakým způsobem se budou školy proměňovat i do budoucna. Není jedna správná cesta, kterou by se měla škola vydat, ale pravděpodobně i u té jejich školy k zásadní proměně dojde,“ poznamenává Feřtek.

Kocáb, Hanzlík, Cimrman, Seifert

V různé fázi přípravy či natáčení jsou také portréty osobností, ať už z minulosti, nebo těch stále působících. „Budeme dělat první velký dokument o Jaroslavu Seifertovi, je zajímavé, že žádný takový dosud nevznikl,“ upozorňuje například Petr Dvořák.

Viktor Polesný se ohlédne za hereckou kariérou Jaromíra Hanzlíka. Olga Sommerová připravuje (nejprve pro kina, poté i do televize) film Michael Kocáb – rocker vs. politik. „Byla jsem ráda, že jsem tento film mohla dělat, protože jsem měla příležitost vyslovit se k tomu, v čem s Michaelem souhlasím: že člověk má být jako občan aktivní,“ podotýká dokumentaristka.

Chystá se také snímek o původem slovenském fotografovi The Beatles Dežo Hoffmanovi, rapové skupině PSH či cestopis Stopy Járy Cimrmana. Provede po nich Miroslav Táborský.

Olga Sommerová, Petr Dovřák a Tomáš Feřtek o chystaných dokumentech (zdroj: ČT24)