Nevzdám se, vzkazují společnou písní hudebníci z Česka, Ukrajiny, Ruska i Běloruska

Dvě desítky českých, ukrajinských, ruských a běloruských hudebníků vyjádřily svůj nesouhlas s válkou na Ukrajině společným natočením skladby Nevzdám se. Vznikla novou aranží skladeb Obijmi a Bez boju ukrajinské rockové kapely Okean Elzy. Novou podobu připravil ruský producent a hudebník Igor Ochepovsky. Stejně jako další umělci zapojení do projektu působí a žije v Česku. Z českých muzikantů se k nahrávání přidali třeba David Koller nebo Lenka Dusilová.

„Pro Ukrajince, Rusy a Bělorusy to jsou naprosto ikonické písně, které všichni dobře známe. Naše národy a životy spojují nejen melodie, ale také témata o lásce, naději, odvaze a odhodlání,“ vysvětlil uralský rodák Igor Ochepovsky výběr skladby.

Natáčení písně se uskutečnilo 28. února, čtyři dny po zahájení války na Ukrajině. Do studia pozval Ochepovsky bubeníka a zpěváka Davida Kollera, herce a zpěváka Igora Orozoviče, zpěvačky Moniku Načevu a Lenku Dusilovou, kytaristy Michala Pavlíčka a Nikitu Kreina, akordeonisty Aliaksandra Jasinskiho a Romana Zabelova, kytaristu a hráče na balalajku Kirilla Jakovleva, kontrabasistu Tarase Volose, houslistky Vartui Saribekianovou a Natalii Lisniakovou, cellistu Šimona Marka, violistu Jana Foresta, hráčku na domru Katerynu Vatchenko a pianistku Olesyi Ochepovskou.

Jsem muzikant, promlouvám hudbou

„Kromě lásky k hudbě nás pojí také nesouhlasný postoj k aktuálnímu dění,“ uvedl k zapojeným hudebníkům Ochepovsky. Po napadení Ukrajiny Ruskem prý ihned přemýšlel, jak by se kromě finanční a materiální pomoci mohl se svou ženou Alenou zapojit.

„Jsem muzikant, promlouvám k lidem hudbou. A tak jsme se s Alenou pustili do akce a během dvou dnů vše domluvili. Zúčastnění rušili své původní plány, aby projekt podpořili, za což jim patří velký dík,“ dodal.

Projekt poukazuje i na aktuální situaci obyčejných Rusů a Bělorusů, kterým hrozí za sebemenší podporu Ukrajiny přísné potrestání.