Ruští zpěváci v Eurovizi nebudou. Vedení soutěže změnilo názor

Rusko se nebude moci zúčastnit letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Organizátoři původně odmítli Rusko kvůli invazi na sousední Ukrajinu vyřadit, změnili však názor. Letošní ročník se má konat v květnu v Turíně.

K vyřazení Ruska ze soutěže vyzvaly ukrajinská státní televize a rádio UA:PBC. Uvedly, že ruské vysílání, které dohlíží na účast země v soutěži, bylo „hlásnou troubou Kremlu a klíčovým nástrojem politické propagandy“. Podle UA:PBC se také podílelo na „systematickém šíření dezinformací“ proti Ukrajině, což je v rozporu s hodnotami Evropské vysílací unie (EBU), která soutěž organizuje. 

Organizátoři Eurovize uvedli na Twitteru, že představenstvo EBU nakonec rozhodlo o vyřazení ruských umělců. „Toto rozhodnutí reflektuje obavu, že ve světle nebývalé krize na Ukrajině by zahrnutí ruské účasti v letošním ročníku poškodilo reputaci soutěže,“ vysvětlili. 

Rusko zatím svého zamýšleného zástupce ani neoznámilo, Ukrajinu bude reprezentovat hiphopové trio Kalush Orchestra. Skupina nahradila zpěvačku Alinu Pašovou, která z Eurovize odstoupila poté, co čelila kritice za výlet na Krym v roce 2015. Nic nenasvědčuje tomu, že Pašová vstoupila na Krym z Ruska, ale uvedla, že kontroverze kolem její návštěvy zastínila její účast v soutěži.

Rusko-ukrajinské napětí v Eurovizi není nové

Napětí mezi oběma zeměmi zastínilo i předchozí ročníky písňové soutěže. Rusko bylo v roce 2016 favoritem, dokud ukrajinská zpěvačka Jamala nezvítězila se skladbou 1944 o deportacích krymských Tatarů z rozkazu sovětského diktátora Josifa Stalina. Text písně byl široce interpretován jako kritika ruské vojenské okupace a následné anexe Krymu v roce 2014.

O rok později zakázal Kyjev, který soutěž hostil v roce 2017, vstup na ukrajinské území ruské zpěvačce Juliji Samojlovové. Jako důvod uvedl, že hudebnice bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Ruskem anektovaný Krymský poloostrov. Rusko jiného interpreta na Eurovizi nevyslalo a soutěž v tom roce ani nevysílalo.

Semifinálová kola aktuálního ročníku se uskuteční v Turíně 10. a 12. května, finále je na programu 15. května. Oba večery odvysílá v přímých přenosech Česká televize. Česko si v národním kole vybralo kapelu We Are Domi se soutěžní skladbou Lights Off.

Fanoušci ze země soutěžícího mohou podle pravidel hlasovat jen pro jiné než domácí interprety. Pořadatelem dalšího ročníku se pak stane země vítěze.