Broskve, nebo solární panely? Zlatého medvěda zaujalo drama v Alcarràs

Festival Berlinale rozdal ceny. Zlatého medvěda za nejlepší film si odnáší španělská režisérka Carla Simónová za drama Alcarràs. Dvaasedmdesátý ročník prestižní filmové přehlídky předáním ocenění neskončil, pokračuje až do neděle projekcemi pro veřejnost.

Alcarràs je druhým celovečerním titulem Carly Simónové. Stejně jako v debutu Léto 1993 našla svůj námět ve venkovském životě v Katalánsku, odkud pochází. Drama Alcarràs nese název tamní vesnice, v níž filmová rodina Soléových tráví léto v domě s broskvoňovým sadem. Jenže stromy mají nahradit solární panely, což vede k neshodám v rodině.

Porota Alcarràs označila jako nejlepší film „za herecké výkony od dětských rolí až po osmdesátníky, pro schopnost ukázat něhu, rodinný humor a boj, zradu našich vztahů a závislost na krajině kolem nás“.

Velkou cenu poroty obdržel korejský režisér Hong Sang-su s filmem Soseolgaui Yeonghwa o tvůrčí krizi. Stříbrného medvěda za režii si odnáší francouzská filmařka Claire Denisová za drama Avec amour et acharnement (S láskou a odhodláním), v němž řeší vztahový trojúhelník.

Pusťte syna z Guantánama

Herecké kategorie od minulého ročníku genderově nerozlišují – porota nevybírá nejlepšího herce a herečku, ale oceňuje zkrátka nejlepší herecký výkon. Stříbrného medvěda za hlavní roli si vysloužila německo-turecká herečka Meltem Kaptanová.

V dramatu inspirovaném skutečným příběhem ztvárnila matku, která se z Německa vydá za světovými politiky poté, co je její syn Murat krátce po útocích 11. září obviněn z terorismu a poslán do vězení v Guantánamu. Snímek Rabiye Kurnazová proti Georgi W. Bushovi německého režiséra Andrease Dresena ocenila porota také za nejlepší scénář. Napsala ho Laila Stielerová.

Meltem Kaptanová se Stříbrným medvědem za nejlepší herecký výkon
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Za herecký výkon ve vedlejší roli cenu získala indonéská herečka Laura Basukiová z dramatického příběhu Nana. Vrací se do Indonésie šedesátých let, kdy byl v této zemi potlačen pokus o komunisty vedený puč, po němž následovaly krvavé čistky.

Česká tvorba v hlavní soutěžní sekci zastoupena nebyla.

Aktuální ročník Berlinale sice rozbalil červené koberce, ale restrikce spojené s pandemií trvají. Omezeny jsou například kapacity sálů. Kvůli covidu-19 si také nemohla Zlatého medvěda za celoživotní přínos světovému filmu převzít herečka Isabelle Huppertová. Zabránil jí v tom pozitivní test.