Filharmonie Brno nahrála skladby, které ani jejich autoři neslyšeli

Filharmonie Brno nahrává opomíjené skladby (zdroj: ČT24)

Filharmonii Brno přinesla koronavirová krize i něco dobrého. Během vynucené koncertní pauzy se orchestr zavřel ve studiu a následně v nové edici začal vydávat vlastní nahrávky. Zaměřil se na skladby, které jsou obecně méně známé a při nahrávání opomíjené. Hotova jsou dvě alba. Obě vznikla pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese.

Od 17. prosince je k dostání záznam temného oratoria Lenora od Antonína Rejchy. „V podstatě je to takový thriller začátku 19. století,“ upřesnila ředitelka brněnských filharmoniků Marie Kučerová. Album je mixem čtyř různých nahrávek.

Autor skladbu vlivem nešťastné souhry okolností nestihl uvést před svou smrtí. Nejprve přišel zákaz vídeňské cenzury, kterou neprolomila ani přímlouva Ludwiga van Beethovena, a poté premiéru v Lipsku překazila napoleonská vojska. 

Přítí týden skladbu Lenora doplní také nahrávka s Maličkostmi a Symfonií č. 1 Antonína Dvořáka. „Maličkosti jsou komorní dílo, pro orchestr ho upravil náš šéfdirigent Dennis Russel Davies. Zasáhl také docela podstatně do Dvořákovy První symfonie, která se většinou nehraje,“ uvedla Kučerová.

Přestože jde o skladbu z Dvořákových začátků, ani on své dílo na koncertě nikdy neslyšel, premiérového uvedení se dočkalo až dlouho po jeho smrti. 

Adventní koncert a nová koleda

Pro své příznivce přichystal brněnský orchestr ještě na tento pátek živý stream adventního koncertu. V neděli pak na sociálních sítích zveřejní novou koledu Za Brnem kometa, ke které natočil i klip.

Odpustit si ale filharmonici budou muset tradiční novoroční koncert a příliš nevěří tomu, že by mohli už v lednu začít koncertovat. Pustili se tedy do nahrávání dalšího alba, tentokrát věnovaného estonskému skladateli Arvu Pärtovi.