Otec odchází, matka se trápí, syn touží být Soběstačný. Román vypráví o rozvodu rodičů

Události: Román Soběstačný vypráví o rozvodu rodičů (zdroj: ČT24)

Jako violoncellistka působí v Českém národním symfonickém orchestru a ve volném čase píše knihy. Zuzana Dostálová vydala čtvrtý román s názvem Soběstačný. Vypráví o dospívajícím klukovi, který se vyrovnává s rozchodem rodičů. Knihou chce autorka upozornit na vysoký počet rozvodů.

Hlavnímu hrdinovi knihy Štěpánovi je jedenáct let a celý jeho svět zatím závisí na dospělých. Jenže co si má počít ve chvíli, kdy se jeho táta nejspíš zbláznil. Odstěhoval se, nechal si narůst plnovous a z kalhot mu koukají kotníky. Tátova nová přítelkyně navíc nemá Štěpána moc v lásce. Jeho máma zase vzdychá, trápí se a šetří úplně na všem.

Život po rozvodu rodičů z pohledu jejich syna podle autorky odráží realitu. „Tak jak je to v knížce, otec platí pozdě, nebo někdy neplatí vůbec a matky se ocitají na hraně chudoby,“ říká Zuzana Dostálová.

Příběh z tramvaje

Otec v příběhu syna ignoruje a nechce se o něj moc starat. Inspiraci k románu našla autorka v pražské tramvaji. „Jela jsem z Břevnova na Palmovku. A v té tramvaji proti mně seděl ten malý Štěpán a jeho otec a já jsem si za třičtvrtě hodiny vyslechla jejich rozhovor. Když jsem vystupovala, řekla jsem si, že o tom klukovi musím napsat,“ popisuje Dostálová.

I když rozvodovost v Česku mírně klesá, stále tak končí téměř každé druhé manželství. „Rozchodů, kde ti dva se vůbec neměli potkat, je jen nějakých deset, maximálně dvacet procent. Zbytek jsou úplně zbytečné rozchody lidí, kteří se k sobě docela hodí,“ odhaduje psycholog Jeroným Klimeš.

Manželé v Česku spolu průměrně vydrží zhruba 13 let. Nejčastěji se ale rozcházejí po kratší době. „Já jsem něco mezi válečným poradcem a hrobařem. Ke mně chodí samé tragédie. Brzdím ty lidi, aby nevytahovali nejtěžší zbraně, nejtěžší kalibry,“ říká o své práci Klimeš.

Podle autorky románu jsou rozvody běžnější i kvůli menšímu společenskému tlaku. „Myslím, že pro společnost jsou rozvody už banální věc, lidé to neodsuzují, žijeme vedle toho a vlastně si toho vůbec nevšímáme. Dřív se o tom diskutovalo a rozvod byl něco špatného,“ připomíná.

V knize se mladý Štěpán i po dalších rodinných tragédiích především snaží co nejrychleji vyrůst a být soběstačný.

Autorka Zuzana Dostálová je violoncellistka a spisovatelka. V roce 2016 vydala svou prvotinu Proč všichni odcházejí. Je také zakladatelkou projektu Povídky ze zdi, jehož podstatou je štafetové psaní.