Poslechněte si: Crème de la Crème. Festival v Litomyšli zahájila pocta Bedřichu Smetanovi

Záznam: Zahájení festivalu Smetanova Litomyšl 2020

V rodišti významného českého skladatele začal ve čtvrtek festival, který nese jeho jméno. Smetanova Litomyšl se pro 62. ročník přejmenovala z mezinárodního festivalu na „národní“. Vinou protikoronavirových opatření, které zasáhly do příprav, se totiž musí letos obejít bez zahraničních umělců. Nad velkými koncerty navíc převažuje komorní program. Jen v úpravě pro klavír tak například na zahajovacím koncertě zazněla část Smetanovy Mé vlasti. Záznam celého koncertu je možné přehrát v úvodním videu tohoto článku.

Symfonické básně Vltava a Z českých luhů a hájů pro čtyřruční klavír upravil sám Smetana. Na úvod Smetanovy Litomyšle zazněly v interpretaci Ivo Kahánka a Jana Simona. Do výběru zahajovacího koncertu se dostaly také ještě árie a dueta ze Smetanových oper a jeho smyčcový kvartet Z mého života v podání Pavel Haas Quartetu a sólistů Kateřina Kněžíkové, Pavla Černocha a Adama Plachetky. 

Národní a komorní

Vedle tvorby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka nabídne program 62. ročníku například také Terezínské requiem Sylvie Bodorové, ve světové premiéře cyklus Jiřího Gemrota pro smíšený sbor No Promises a v novodobé premiéře Credo Jana Dismase Zelenky. Uvedení 7. symfonie A dur připomene 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena, návštěvníci si mohou poslechnout i tvorbu Johanna Sebastiana Bacha.

Připraveno je 35 pořadů pro více než 11 tisíc posluchačů. Místo operních představení a velkých orchestrálních koncertů pro zámecké nádvoří – například zahájení mělo původně podobu symfonického cyklu Má vlast v podání České filharmonie – je program sestaven převážně z komorních koncertů. Neplatí to však například pro koncert souboru Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže.

Přehlídka potrvá do 12. července. A přestože od začátku měsíce žádná omezení v souvislosti se šířením covidu-19 neplatí, organizátoři doporučují divákům, aby používali roušky alespoň v prostorech a situacích, kde není snadné udržet bezpečné rozestupy.  

Česká je i výtvarná Litomyšl

Hudební část tradičně doprovází i Smetanova výtvarná Litomyšl. Potrvá do začátku září. Jejím centrem je reprezentativní výstava Plán B, která představuje díla čtrnácti tuzemských výtvarníků napříč generacemi. Její ambicí prý není „zabodovat v kurátorských sofistikovaných žebříčcích, ale skutečně upřímně potěšit“.

I další instalace zvou na tvorbu současných českých umělců, třeba Mileny Dopitové, Josefa Váchala nebo Antonína Střížka. Zahraniční tvorba je zastoupena mimo jiné ve výstavě mistrů devatenáctého století.