Filmová upoutávka týdne: Keanu Reeves a Alex Winter znovu cestují časem

Dvojice rockerů Bill a Ted se po výletech do minulosti a exkurzi do nebe i pekla vydávají do časů budoucích. Herecká dvojice Keanu Reeves a Alex Winter se v třetí části filmové série vrací k rolím, které byly pro jejich začátky definující.

Americké sci-fi komedie Skvělé dobrodružství Billa a Teda (1989) a Neskutečná cesta Billa a Teda (1991) u nás příliš známé nejsou. Ani ve Spojených státech nepatřily v době svého uvedení k velkým hitům, časem nicméně získaly velkou popularitu.

Toulky za Napoleonem, Lincolnem i Satanem

První snímek nám Billa a Teda představil jako středoškoláky, kterým hrozila nedostatečná z dějepisu a odchod na vojnu. Do rukou se jim však dostane stroj času a možnost přímo se setkat s osobnostmi, z jejichž znalosti mají být zkoušení. V druhém díle dostala zápletka ještě absurdnější rozměr – dvojici zabili jejich androidí dvojníci z budoucnosti. Bill a Ted se tak následně setkali se Smrtí, Bohem i Satanem.

V třetím díle s titulem Bill & Ted Face the Music (v překladu Bill a Ted snědí, co si nadrobí) se z dvojice stali ztroskotanci ve středním věku. Aby naplnili proroctví o písni, která zachrání svět i celou realitu, vydávají se tentokrát do budoucnosti. Text písně chtějí totiž ukrást od svých budoucích já.

O možném třetím díle se začalo seriózně hovořit už v roce 2010. Preprodukce byla ale komplikovaná a scénář Chrise Mathesona a Eda Solomona, kteří napsali i předchozí části série, prošel mnoha změnami. Paralelně se řešily potíže s financováním a skutečně natáčet se tak začalo až v červnu roku 2019. Za kamerou stál režisér Dean Parisot, který sbíral zkušenosti zejména v televizi.

Jeden sbíral zkušenosti v Matrixu, druhý na dark webu

K úspěšné realizaci jistě přispěla i navrátivší se popularita Keanu Reevese, který hraje titulního Teda. Herec získal díky trilogii Matrix (1999–2003) nezměrnou slávu, jeho následující projekty však příliš úspěšné nebyly. V roce 2014 ztělesnil nájemného zabijáka v důchodu v akčním filmu John Wick (2014). Reeves si roli zopakoval ve dvou podstatně úspěšnějších pokračováních a opět se stal žádanou hollywoodskou celebritou.

Alex Winter coby Bill se kromě herectví věnuje také režii. V roce 1993 uvedl sci-fi komedii Freaked o skupině rozpustilých mutantů. Stál ovšem i za několika dokumentárními snímky. Do hloubky webu (2015) pojednává o soudním procesu s Rossem Ulbrichtem, administrátorem nechvalně známého černého trhu Silk Road. Winter v současnosti pracuje na životopisném dokumentu Zappa o legendárním hudebníkovi a zpěvákovi. 

Bill & Ted Face the Music bude mít americkou premiéru 21. srpna 2020. Uvedení v českých kinech zatím nebylo ohlášeno.