Jsme jeden festival, řekli si v Cannes, Benátkách i Varech. A promítají on-line a zdarma

Více než sto celovečerních filmů, dokumentů i krátkometrážních filmů a k tomu debaty třeba s oscarovými režiséry jsou od 29. května dostupné on-line a zdarma. Program projektu We Are One: A Global Film Festival sestavilo několik filmových přehlídek, jejichž konání letos většinou omezil covid-19. Zapojil se i festival ve Varech, který tak může mezinárodnímu publiku představit například komedii Adela Has Not Had Supper Yet, tedy Adéla ještě nevečeřela.

Na výběru filmů se podílelo celkem 21 festivalů z celého světa. Do svých zásob sáhly přehlídky v Cannes, Berlíně, Londýně, Locarnu, San Sebastiánu, Sarajevu, Tokiu či Benátkách.

Filmoví fanoušci se dočkají i několika premiér. Poprvé se představí například dokument Iron Hammer o čínské volejbalistce a trenérce Lang Pching, které se přezdívalo „železné kladivo“. Premiérové uvedení má před sebou i dokument o americkém fotografovi Ricky Powell: The Individualist. Poprvé on-line zhlédnou diváci také film Opičí muž (Eeb Allay Ooo!), který vyhrál festival v Bombaji.

Eben i Coppola

Karlovarský festival kromě zmíněné „Adély“ nabízí čtyři krátké snímky, třeba v Sundance oceněného Furianta. Přidají se tak na festivalu k sedmi desítkám krátkometrážních děl, včetně tří z dílny studia Dreamworks (Bilby, Marooned a Bird Karma). Zahraniční diváci můžou také shlédnout pořad Marka Ebena Na plovárně

Projekce doplňují debaty s tvůrci takovým jmen, jako jsou Francis Ford Coppola, Steven Soderbergh, Pon Džun-ho, Guillermo del Toro, Jane Campionová či Claire Denisová.

Globálním filmovým festivalem zůstane „jeden svět“ propojen do 7. června. A i když se na všechny tituly mohou dívat lidé zdarma, nic jim nebrání přispět na účty organizací, které bojují s pandemií a jejími důsledky. Jsou mezi nimi Světová zdravotnická organizace, UNICEF či Lékaři bez hranic.