Český Furiant uspěl na Sundance

Ondřej Hudeček získal na festivalu Sundance cenu za režii za svůj krátký film Furiant. Snímek vypráví o vztahu mezi Ladislavem Stroupežnickým a Janem Alšem. Hudečkův film s podtitulem Komedie o třech dějstvích se strefuje do klišé televizních inscenovaných dokumentů.

Film dotváří obraz slavného dramatika a dramaturga trochu jinak, než ho známe z hodin literatury. Aby se mohl stát prvním skutečným dramatikem realismu, musel pocítit, jaké to je, být posledním romantikem, popsal Stroupežnického režisér. „Ukázat Stroupežnického jako homosexuála jsem nechtěl proto, abych vyvolal senzaci, ale protože tomu zkrátka nasvědčuje dostupná literatura. Jde především o motiv nenaplněné lásky,“ řekl Hudeček v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Porota, kterou tvořili komik Keegan-Michael Key, producentka Gina Kwon a filmová kritička MTV Amy Nicholson, vybírala ze 72 krátkých snímků (celkem se do soutěže přihlásilo 8712 projektů). Sundance patří mezi nejprestižnější filmový festival nezávislých filmů, každoročně probíhá v Utahu koncem ledna.