Němec, nebo Čech? Z Krajiny ve stínu vystupuje první filmová ukázka

Teaser k filmu Krajina ve stínu (zdroj: Luminar Film)

V jihočeské vesnici Tušť došlo těsně po konci války k masakru, který se stal o desítky let později podnětem k novému filmu režiséra Bohdana Slámy. Krajina ve stínu je příběhem česko-německého soužití, v němž sousedské vztahy prověřily dějinné zvraty dvacátého století. Černobílý historický epos přibližuje nyní první ukázka.

Vesnická filmová kronika obsáhne dobově události třicátých až padesátých let minulého století, které sousedy donutily si vybrat, kam patří: zda se hlásí k Rakušanům, Němcům, nebo Čechům. Z celoživotních sousedů se tak snadno mohli stát nepřátelé.

„Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma.

Připomínka poválečných masakrů

Přímým podnětem pro vznik filmu se stal poválečný masakr v obci Tušť na Vitorazsku. Koncem května 1945 zde bylo brutálně zavražděno 14 lidí.

„Obyvatelé Vitorazska žili vždy v Rakousku, jejich obce byly přičleněny k Československu až v roce 1920. Když se na podzim 1938 objevila možnost vrátit se zpět ke svým kořenům, řada lidí ji využila. Bylo ovšem už po anšlusu, takže šlo o ‚návrat‘ do nacistického Německa. Kdo si je zvolil, ten trpěl nejpozději po roce 1945, když se situace opět obrátila,“ zasadil film do tragických historických souvislostí historik Pavel Kosatík.

Krajina ve stínu
Zdroj: Bontonfilm

„Během odsunu Němců a zde především bylo vedle spravedlivě potrestaných postiženo také mnoho nevinných,“ dodává. Téma je nejen podle Kosatíka důležité připomínat. 

„Nejen krvavé události v Tušti, ale řada dalších poprav a vražd v době těsně po válce je téma, o kterém se příliš nemluví. I tyto události, stejně jako samotný konec války, budou mít svá výročí,“ upozorňuje producent Martin Růžička.

Černobílý film

Krajinu ve stínu natočil Sláma v černobílé verzi a na klasický filmový pás. Scénář k jeho prvnímu historickému snímku napsal Ivan Arsenjev, za kameru si stoupl Diviš Marek, s nímž Sláma natočil filmy Štěstí, Venkovský učitel, Čtyři slunce nebo Bábu z ledu.

Z herců se v dramatu objeví  Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Cyril Drozda nebo Marek Taclík.

Krajina ve stínu vzniká v produkci společnosti Luminar Film a České televize.