„Doufám, že budu příkladem.“ Plácido Domingo se omluvil ženám za sexuální obtěžování

Španělský tenorista Plácido Domingo se omluvil ženám, které ho viní ze sexuálního obtěžování. V prohlášení, zveřejněném agenturou Europa Press, přijal plnou zodpovědnost za své činy. Slavný pěvec původně veškerá obvinění odmítl, nyní ale požádal své bývalé kolegyně o odpuštění a zdůraznil, že způsobeného utrpení upřímně lituje.

Domingo ocenil odvahu žen o problémech mluvit veřejně. „Chápu, že se některé z nich bály promluvit, protože se obávaly, že to ovlivní jejich kariéru,“ uvedl devětasedmdesátiletý umělec.

Zdůraznil, že je svět opery odhodlaný změnit k lepšímu, aby „si už nikdo nemusel něčím podobným projít“. „Ze všeho nejvíce si přeji, aby (kauza) vedla k vytvoření bezpečného prostředí pro práci, a budu doufat, že ostatním budu příkladem,“ věří.

Více než tři desítky zpěvaček, tanečnic, hudebnic a dalších umělkyň a zaměstnankyň, které s legendárním pěvcem za posledních třicet let pracovaly, uvedly, že byly obětí či svědkem nevhodného chování a sexuálního obtěžování. Šlo hlavně o mladé ženy na začátku kariéry.

První obvinění vůči Domingovi vzneslo v médiích loni v srpnu devět žen, dalších jedenáct promluvilo v září. Některé z nich potvrdily, že odmítnutí Domingových návrhů negativně ovlivnilo jejich kariéru. Ženy vypověděly, že se jich Domingo dotýkal, aniž si to přály, naléhal na privátní schůzky, zval je k sobě domů nebo na hotel, často jim telefonoval či se je pokoušel „náhle líbat na ústa“.

Kvůli obviněním Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou či odstoupil z funkce generálního ředitele opery v kalifornském Los Angeles.